exposities. geweest
2023
Een expositie over hedendaagse glaskunst en de werkprocessen die daarachter schuilgaan. 14 in Nederland gevestigde glaskunstenaars zijn gekoppeld aan 15 fotografen, zo ontstaan er 14 projecten. Elk project stelt het werkproces van de glaskunstenaar centraal, in de eigen stijl van de fotograaf.
De glaskunstenaars gebruiken uiteenlopende ambachtelijke en artistieke technieken zoals glasblazen aan de oven, glas in lood, glasbewerking d.m.v. een brander, brandschilderen, graveren en pâte de verre (glaspasta). De gebruikte glastechnieken kennen allen een eeuwenoude geschiedenis.
Bij de expositie worden lezingen en korte workshops geprogrammeerd die de achtergrond van hedendaagse glaskunst belichten. Deze cross-over expositie biedt een kennismaking met hedendaagse glaskunst, de werkprocessen die erachter schuilgaan en met haar makers.
In de expositie zie je werk van glaskunstenaars Albert Seubring, Carl van Hees, Geir Nustad, Ida Scheijgrond, Jacky Geurts, Jan Hooghiemstra, Krista Israel, Marc Barreda, Marieke Peters, Maurice La Rooij, Paul Funcken, Sacha Brienesse, Titia Felderhof en Zuheir Alkazzaz.
De deelnemende fotografen zijn Cees Wouda (i.s.m. Bernard van Gellekom), Jurian den Besten, Riemer Baumfalk, Hennie van Vliet, Maarten Eykman, Monique van den Hoek, Rina Herder, Jolanda van Rijssen, Peter Putters, Pauli Gerritsen, Jaap van der Does, Riekje Hoffman, Mets Julianus, Steven van Kooijk, Inger Israel en Linda van den Berg.
Gastcurator van de expositie is Krista Israel, zelf glaskunstenaar en exposant in de expositie.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Een expositie van fotografie, beeldende kunst, film en video, geïnspireerd door baanbrekend kunstenaar David Hockney (1937). Hockney wordt beschouwd als één van de invloedrijkste Britse kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk is experimenteel, vernieuwend en tegendraads, maar houdt ook een sterke band met de traditie. Zijn levendige en positieve kunst inspireert en fascineert mensen over de hele wereld. Dat is te zien in de expositie waar je kunt genieten van werk van:
- glaskunstenaar Marc Barreda, audiovisueel kunstenaar Frans van Viegen en de fotografen Paul van Hulzen en Mischa Keijser
- beeldend kunstenares Renée Stravers die tijdens de expositie als ‘Artist in Residence’ aan een locatie-installatie werkt
- vrijetijdsfotografen in Midden-Nederland, verbonden aan de Koninklijke Fotobond
- cursisten, jong en oud, van Scholen in de Kunst. Zij tonen zeer uiteenlopend werk van textiel, schilderijen tot iPadtekeningen
- schilder en graffiti kunstenaar Daniël van de Haterd die, samen met een aantal kunstenaars uit diverse disciplines, een speciaal Hockney Atelier inricht en hier hands-on workshops gaat geven.
Wie is David Hockney?
David Hockney, geboren in 1937, is een ware legende in de wereld van de beeldende kunsten. Hij omarmt een scala aan artistieke disciplines, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, decorontwerp en fotografie. Zijn werk wordt gekenmerkt door een levendig gebruik van kleur en een baanbrekend perspectiefgebruik. Hockney's unieke stijl heeft een blijvende impact gehad op de creatieve industrieën en heeft andere kunstenaars en creatievelingen aangemoedigd om risico's te nemen en hun eigen, unieke stem te ontdekken.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
De expositie ‘Rebels en Onbegrensd’ bestrijkt ruim zestig jaar grafisch ontwerp van Henrik Barends (Amsterdam 1945). De tentoonstelling geeft een tijdsbeeld vanaf de start van Henriks vormgeving in de jaren ’60 en ‘70 tot heden en toont zijn ontwikkeling gedurende deze zes decennia. Ook al lijkt het einde van zijn carrière in zicht, Henrik ontwerpt nog elke dag. Ook deze expositie heeft hij zelf vormgegeven, samen met zijn zakelijke en levenspartner Anneke Pijnappel (Amsterdam 1949).
Centraal staan de vormgeving, de typografie en de aan de vormgeving dienstbare fotografie. Deels chronologisch en deels thematisch laat de expositie de kwaliteit en originaliteit van zijn werk zien in onder andere boekomslagen, affiches, uitnodigingen, logo’s en postzegels. Verder biedt een selectie voorontwerpen plus het uiteindelijke omslag de kijker een verrassende blik op het ontwerpproces. Het resultaat is een feest voor het oog.
Zo wordt de sfeer van de sixties en de seventies ‘’rebels en spectaculair’’ zichtbaar met grote prints. Een ander deel van de expositie toont de ontwerpen van boekomslagen voor Uitgeverij In de Knipscheer ‘de kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers’. De ontwerpen waren soms controversieel. In 1993 weigerden tal van boekhandels de novelle ‘De palingvijver’ van Koos Dalstar in te kopen omdat ze het omslag van Henrik Barends te afstotend vonden. “Laat Barends maar poëziebundels ontwerpen, die worden toch niet verkocht…”
De expositie wordt gecomplementeerd met een (foto)boekenmarkt, bewegende filmtitels uit enkele films van Paul & Menno de Nooijer en de documentaire Groeten uit Ontwerpen (2014) van kunstenaar/filmmaker Evelyn Jansen. De film geeft een boeiend beeld van Henrik Barends en Anneke Pijnappel en al hun activiteiten.
In 1985 richtten Henrik en Anneke Uitgeverij Voetnoot op en in 2002 Galerie Baudelaire, gewijd aan hedendaagse kunstfotografie. Ze verhuisden in 1996 van Amsterdam naar Antwerpen, waar ze nog altijd wonen en werken [www.barends-pijnappel.be].
Bij de opening van de expositie wordt het oeuvreboek Graphic Adventures gepresenteerd, over leven en werk van Henrik Barends. Lex van de Haterd verzorgde de heldere, treffende inleiding.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Amersfoort aan Zee - Als de zeespiegel stijgt
Een expositie over klimaatverandering en hoe het tij nog te keren valt
Lange tijd is klimaatverandering iets geweest dat op afstand bleef. De overstromingen in Limburg van 2021 waren een wake-up call: ook in Nederland ervaren we de gevolgen. Hoe gaan we ermee om? En wat staat ons te wachten?
Bij doorbraak van de dijken, zo is gespeculeerd, zou onze stad veranderen in Amersfoort aan Zee. Dat toekomstbeeld is – als zwartgallig grapje - al opgenomen op naamborden bij de stadsgrenzen. “De kans dat Amersfoort aan zee komt te liggen, is te verwaarlozen. Dat is echt een onzinverhaal” zei expert kustbescherming Robbert Misdorp (Trouw, 2012). Een hoopvol beeld toen, een naïef beeld anno nu? Tijd voor onderzoek; de expositie Amersfoort aan Zee – Als de zeespiegel stijgt geeft een tussenstand, met een multidisciplinaire mix van kunst en een wervelend nevenprogramma. Kunst en verhalen vormen toegankelijke manieren om pijnlijke vragen te stellen, en om inzichten en aanknopingspunten te bieden bij een onderwerp dat ons allemaal aangaat.
De expositie toont werk van kunstenaars en fotografen die watersnood door de eeuwen heen hebben verbeeld; in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Archief Eemland en het Museum Spakenburg, en hedendaags werk van kunstgalerie Special Arts.
De installatie Welcome Below Sea Level van Monique de Vroomen vormt de aansluiting met het hart van de tentoonstelling: fotograaf en schrijver Michael Rhebergen neemt je met materiaal uit zijn boek ‘De Nieuwe Kust’ mee op reis door Nederland, langs zijn denkbeeldige nieuwe kustlijn.
Zeven kunstenaars geven hun perspectief op bewustwording over klimaatverandering. Met fotografie, film en beeldende kunst zetten ze aan het denken, ieder op een heel eigen - en onderling zeer uiteenlopende manier.
Vooral jongeren benadrukken de urgentie van klimaatverandering, roepen ons op om onze blik niet meer af te wenden. De expositie eindigt dan ook met een “spetterende” finale van twee jonge kunstenaars: Sietse van der Molen (videograaf) en Teodóra Róka (beeldend kunstenaar en curator) presenteren een kunstwerk en een bijbehorende film genaamd ‘BLUE’. Het toont een stream-of-consciousness waarin geluid, vorm en herinneringen samenkomen in verf op canvas uitsluitend in de kleur blauw. Het appelleert aan de steeds dunnere grens tussen ons en het veranderende klimaat. Het biedt inzichten, ruimte voor twijfels en ruimte voor hoop…
Het laatste woord is aan de bezoekers. In een reflectieruimte met een gedachtengolf-muur kunnen mensen dat wat ze gezien hebben even laten bezinken en hun eigen gedachtengolven opschrijven en achterlaten.
Nevenprogramma
Wie was Gerrit Rietveld en wat is zijn invloed op architectuur, meubelontwerp en kunst vandaag de dag? Nergens beter dan in het Rietveldpaviljoen ‘de Zonnehof’ kunnen bezoekers antwoorden krijgen. Je maakt kennis met de betekenis van het werk van Gerrit Rietveld in het verleden, hoe het de tand des tijds doorstaat en hoe zijn werk hedendaagse ontwerpers en kunstenaars inspireert.
Collages van Cor van der Meijden, recente foto’s van Arjan Bronkhorst aangevuld met foto’s en replica’s van de Rietveldmeubelstukken van architect Ronald Willemsen (bewoner van het Rietveldpand aan de Erasmuslaan in Utrecht) en historische bruiklenen van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zorgen voor een intense ‘aanraking’ met de gebouwen van Rietveld, zowel buiten als binnen.
Bezoekers krijgen de kans om van dichtbij meubelontwerpen van Rietveld te bekijken en hoe ze kunstenaars hebben geraakt.
Koen van Eeckhoutte uit Amersfoort geeft zijn antwoord: design met kunst om over na te denken wat meubels eigenlijk zijn. Ook is het werk van de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Redesign Rietveld’ voor architectuurstudenten van de TU Delft te zien.
Natuurlijk kan De Zonnehof zelf niet ontbreken. Historische foto’s en objecten van het paviljoen lichten de waarde van dit gebouw uit. Rietveld leeft voort, soms direct zichtbaar en soms onverwacht, maar altijd verrassend en inspirerend; door rond te lopen in de Zonnehof word je eigenlijk zelf deel van de expositie.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
In samenwerking met: Rietveldhuizen - VVE • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed • FASadE
Wanneer brengt een plein ons samen en wanneer drijft het ons uit elkaar?
Pleinen zijn van oudsher plekken waar mensen samenkomen om handel te drijven, elkaar te ontmoeten om iets te vieren, te organiseren of om te protesteren. Naarmate de stad verder de lucht in groeit raken stadsbewoners steeds meer aangewezen op gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte waardoor het plein tot een ‘microkosmos’ evolueert. Maar wat maakt een plein prettig, en wat niet? Wanneer brengt een plein ons samen en wanneer drijft het ons juist uit elkaar?
In deze expositie vieren we het bestaan van onze pleinen, maar bevragen we ook de inclusiviteit ervan. Het buurtveldje, een treinonderdoorgang, het festivalterrein of een grootsteeds uitgaansplein, het is onze openbare ruimte. Maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat iedereen, ongeacht status, achtergrond, fysieke beperkingen of sekse zich veilig en welkom voelt. Hoe komt dat?
Samen met kunstenaars en bezoekers nemen we het stadsplein van nu onder de loep en geven we het plein van de toekomst vorm.
Foto’s van Eddy Posthuma de Boer, die in 2021 overleed, geven een beeld van de functie die pleinen over de hele wereld hebben als ontmoetingsplaats voor volwassenen, kinderen en dieren. Veel Amersfoortse fotografen hebben het leven op pleinen in Amersfoort door de jaren heen vastgelegd. Een jury onder voorzitterschap van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd heeft een selectie gemaakt. Er is werk te zien van Cas Oorthuys, Lieve de Bleeckere, Bram Wildschut, Aad Trompert, Bram Petraeus, Karin Riethoven, Fred Smith, Evelien Kremer, Cees Wouda, Saskia Berdenis van Berlekom en Rob Gerritsen.
Naast fotografie is er beeldende kunst van kunstsmid Rein Tupker (straatmeubilair) en aanstormend talent Salihanur Akpinar (sociale ontmoeting). Ook zijn er weer een aantal interessante objecten te zien ter beschikking gesteld door het Collectiecentrum Nederland.
We nodigen iedereen uit om te komen kijken en mee te denken, te praten en te werken aan het toekomstige plein. Wat betekent een plein voor jou? Wat is voor jou belangrijk?
Help je ons een handje?
Voor de realisatie van deze expositie kunnen we je bijdrage goed gebruiken. Wil je het Rietveldpaviljoen hierin helpen?
Klik dan op deze link van VoordeKunst.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat inmiddels 28 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. In het voorjaar en najaar openen kunstenaars hun deuren voor belangstellenden. Daarnaast bieden diverse plekken zoals kerken en café's in de binnenstad en daarbuiten plaats aan exposanten.
Met de KunstKijkRoute biedt Amersfoort een aantrekkelijk programma in de historische en toch al levendige stad.
Alle 50 deelnemers aan de KunstKijkDagen exposeren elk enkele kunstwerken. Een mooie voorproef van wat er te zien is tijdens de KunstKijkRoutes in de loop van het jaar. Alvast een voorproefje? Ga naar www.kunstkijkroute.nl.
Twee jonge, startende kunstenaars doen mee aan deze KunstKijkDagen 2023. Desiree Bout, student Product Design aan de HKU, maakt dynamische installaties die te maken hebben met vergankelijkheid. Daniël van Gurp, student Adiovisuele Media aan de HKU, maakt videokunst. Zondag 16 april zijn zij in het Rietveldpaviljoen aanwezig om hun werk te presenteren.
KunstKijkDagen
• 13 t/m 16 april
• 10:00 tot 18:00 uur
• gratis toegang
• reserveren niet nodig
Het project Zonen & Dochters van Amersfoort brengt examenleerlingen in contact met kunstenaars uit Amersfoort. De ontmoetingen zijn een bron van inspiratie voor de leerlingen, zichtbaar in een beeldende reactie op het werk van de kunstenaars. Het levert de leerlingen inspiratie en motivatie en een voorbeeld van de beroepspraktijk. Het is dan ook mede als oriëntatie op de beroepspraktijk opgenomen in hun programma toetsing en afsluiting voor het examen. In de loop van het project komen de leerlingen in gesprek met de kunstenaars. De gesprekken dragen bij aan het ontwikkelen van een kunstvisie bij de examenleerlingen.
De expositie in het Rietveldpaviljoen sluit het project af.
Deelnemende kunstenaars
Hannah Blom, Henk van den Bosch, Anna Skubisz, Ron Jagers, John Konijn, Mardoe Painter, Monica de Jong, Sally Pittman, Mathieu Klomp, Melanie Stiniguta, Jan van der Veer.
Deelnemende scholen in 2023
Corderius College, Vathorst College, Farel College, ‘t Atrium, Baarnsch Lyceum.
Organisatie project Zonen en dochters
Corderius College, Vathorst College, Lokaal 4, StadsGalerij.
Kijk op de website www.zonenendochters.nl voor de actuele informatie.
Rouw omvat het verwerken van een groot verlies en hoort onvermijdelijk bij het leven.
Rouw is emotie, ontkenning, boosheid, vechtlust, verdriet, depressie, aanvaarding. Rouw is een universeel gevoel waar jong en oud zich in herkennen, maar toch rouwt iedereen op zijn of haar eigen manier. 21 beeldend kunstenaars en 11 fotografen beantwoorden ieder voor zich de vraag 'waar rouw jij om?'
Met hun in het Rietveldpaviljoen tentoongestelde kunstwerken en foto’s verbeelden ze de emoties die deze vraag oproept en de manier waarop ze - ieder voor zich - met die emoties omgaan. Zij kunnen bij uitstek zichtbaar en voelbaar maken, wat niet in woorden alleen te vatten is.
Op de expositie kunt u in de reflectieruimte ‘Rouwen en vieren’ een lint beschrijven en ophangen. Deze ruimte is gebaseerd op een idee van Amber Arlar, rouwtherapeute.
Filmprogramma
In de filmzaal van het Rietveldpaviljoen worden tijdens de expositie doorlopend twee films vertoond: de première van de film Cherif van Barbara Groeneveld en de film Louder! So I can hear you van Laura Bokhoven en Marie-Louise Keur van de Nederlandse Filmacademie.
Kom naar het Rietveldpaviljoen en vind troost, herkenning, inspiratie, verwantschap bij de expositie Waar rouw jij om?
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Zolang als mensen schaken, zijn er kunstenaars die het schaakspel in al zijn facetten hebben geschilderd, beschreven, bezongen, gesneden, gehakt en in de laatste 200 jaar gefotografeerd, gefilmd en geprint. Naar aanleiding van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond opent het Rietveldpaviljoen in februari 2023 haar deuren met vele kunstuitingen die je zullen verwonderen. En voor een rechtstreekse kennismaking met de schaaksport door films, door zelf te spelen of je te verbazen over de rol van de computer.
Bij binnenkomst waan je je op een dorpsplein. Je ziet bijzondere schaakspelen van verzamelaars, historische schaakdocumenten uit de kampen in voormalig Nederlands-Indië, uitvindingen zoals de schaakkubus en plekken om zelf te schaken. Kijk je naar de muren dan zie je schilderijen, foto’s, gedichten, anekdotes en cartoons, die getuigen van de rijke geschiedenis van het schaken als sport en als inspiratie voor kunst. Op beeldschermen zie je fragmenten van schaakfilms en interviews met de exposerende kunstenaars. In de filmzaal vertonen we schaakfilms.
In de expositie zijn ook enkele schilderijen en objecten uit het CollectieCentrum Nederland (CC NL) te zien. Een eyecatcher is een door de gebroeders Thonet vervaardigde schaaktafel uit het eind van de 19e eeuw.
Er is een uitgebreid nevenprogramma. Vier zaterdagen zijn elk gewijd aan een speciaal thema zoals jongeren en schaken, uitvinders van bijzondere schaakspelen en schaken en artificiële intelligentie. Overkoepelende titel "Over Schaken gesproken … Welkom in onze Schaaksalon" met gastheer Hans Böhm.
Aan jou de openingszet om deze tentoonstelling te bezoeken.
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse SchaakBond (KNSB) en is mogelijk gemaakt door bijdragen van: Kunstkader Mono, NIMO, Nalta, Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Gemeente Amersfoort, Digital Game Technology (DGT), Stichting VOORDEKUNST, De Schieter Sportprijzen Graveer en Drukwerk, Bessel Kok, Zijlstra Schipper Architecten BNA, Pot Verhuizingen, Autohopper Amersfoort.
Nevenprogramma
Speciaal voor de expositie Schaakkunst en de Kunst van het Schaken:
Over Schaken gesproken ... Welkom in onze Schaaksalon
Vier zaterdagmiddagen in het Rietveldpaviljoen. Hans Böhm interviewt.
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Liefde is een van de grote thema’s in het menselijk leven. Maar wat gebeurt er als liefde uit balans is? Wat kunnen we elkaar vertellen over onbeantwoorde liefde, eenzijdige liefde, verloren liefde, verboden liefde, onvoltooide liefde... onbereikbare liefde? 033fotostad presenteert een prikkelende, persoonlijke en ontroerende expositie over deze vragen.
Negentien kunstenaars nemen je mee in een wervelstorm van verhalen over onbereikbare liefde, met fotografie, beeldende kunst, dans, poëzie, literatuur en film. Je denkt misschien aan relaties die uitgaan, maar de expositie neemt je ook mee in verhalen over seksualiteit, ouder-kind relaties, sterfelijkheid en idolen. De grote verhalen uit de kunst, zoals de film West Side Story en de mythe van Echo en Narcissus, zijn wel bekend. Maar we kijken ook naar recente ontwikkelingen; wat heeft Corona voor de liefde betekend? Wat doet naar onszelf kijken via een constante vergelijking met anderen op sociale media met ons zelfbeeld? En wat zijn onze eigen, menselijke ervaringen met onbereikbare liefde?
Onder de exposanten zijn zes Amersfoortse kunstenaars: Anna Skubisz, Mardoe Painter, Theo van Delft & Barbara Groeneveld, Ben Rijnink en Willem Wernsen. Ook twee internationale kunstenaars doen mee: de Iraans-Britse Mehrak Davoudi en de Oekraïense Anton Shebetko. De expositie toont daarmee verschillende, intieme perspectieven op een groot, mondiaal thema.
Kom langs, laat je meenemen in de verhalen en sta even stil bij de andere gezichten van de liefde!
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met Podium KOSMIK, De Laswerkplaats, het Amersfoorts Jeugdorkest, De Lieve Vrouw, Volksuniversiteit Amersfoort, Special Arts, NEOS, MBO Amersfoort en stadsdichter Twan Vet.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Subsidiënten
Provincie Utrecht • Prins Bernhard Cultuurfonds • K.F. Hein Fonds • VSBfonds