over. ons
Het Rietveldpaviljoen - een parel van cultureel erfgoed in Amersfoort - is een kunsthal voor iedereen.
Het RIETVELD ATELIER biedt ruimte aan wisselende kunstenaars die ter plekke werk maken voor en tijdens een expositie, en aan fotografen die samen met beeldend kunstenaars nieuw werk maken voor een expositie.
De RIETVELD KUNSTZAAL toont jaarlijks zes grote exposities. Daarnaast zijn er kortlopende exposities zoals de Kunstkijkdagen en eindexamenwerk van kunstopleidingen.
Het RIETVELD PODIUM maakt van elke expositie een belevenis met optredens van muzikanten, theatergroepen en dansgezelschappen, gespreksavonden en de maandelijkse talkshow Rietveld Live.
In het Rietveldpaviljoen ervaar je kunst net even anders!
Organisatie
Het Rietveldpaviljoen draait op zo’n vijftig vrijwillige medewerkers en een paar parttime betaalde krachten.
Stichting Rietveldpaviljoen bouwt voort op de inspanningen en resultaten van Stichting Amersfoort Fotostad. Momenteel verkeren we in een transitiefase, waarin de bevoegdheden en verantwoordelijkheden geleidelijk aan door de nieuwe organisatie overgenomen worden. Stichting Amersfoort Fotostad blijft als culturele ANBI vooralsnog voortbestaan.
Veilig werk- en leerklimaat
Om een veilig werk- en leerklimaat te waarborgen heeft het Rietveldpaviljoen een overeenkomst afgesloten met extern vertrouwenspersoon Conny Lubbersen in Bunschoten-Spakenburg. www.vertrouwenspersoon-werkgever.nl/contact
Het Rietveldpaviljoen, of de ‘Zonnehof’ zoals het pand ook wel wordt genoemd, werd op initiatief van toenmalig burgemeester Hermen Molendijk door Gerrit Rietveld ontworpen. In 1959 werd het opgeleverd als expositie- maar vooral ook als gemeenschapsruimte waar álle Amersfoorters van kunst en cultuur konden genieten. Rietveld liet 6.020 ‘duimpjes’ ofwel spijkertjes in de muren plaatsen zodat exposanten dat niet en nooit meer hoefden te doen. De inrichters van de huidige exposities zijn hem daar 65 jaar later nog bijzonder dankbaar voor. In het pand moesten ‘vooruitstrevende’ kunstwerken worden tentoongesteld waarbij de grote raampartijen en de open indeling ervoor zorgen dat deze werken goed tot hun recht komen’.
Het Rietveldpaviljoen diende ruim 50 jaar als expositieruimte om liefhebbers van kunst en cultuur bij elkaar te brengen, maar kende ook perioden van leegstand. In 2017 stond het pand, eigendom van de gemeente Amersfoort, zelfs te koop. De gemeente besloot gelukkig alsnog dat het pand beschermd en gekoesterd dient te worden en dat het voor iedereen toegankelijk en uitnodigend moet zijn. Door een burgerinitiatief kreeg het Rietveldpaviljoen in 2019 een bestemming als ruimte voor Fotografie en Beeldcultuur. De Stichting Amersfoort Fotostad kreeg een mandaat tot voorjaar 2024. In de programmering werd al snel de ‘verbreding’ gezocht; fotografie gecombineerd met beeldende kunst, literatuur, muziek. Per 1 april 2024 is de Stichting getransformeerd naar “033Rietveldpaviljoen”. Met een structurele subsidie geeft de gemeente Amersfoort perspectief op een duurzame invulling van het Rietveldpaviljoen als kunsthal voor iedereen, waar kunst wordt gemaakt, geëxposeerd en beleefd.
65 jaar Rietveldpaviljoen wordt in de tweede helft van 2024 uitgebreid gevierd met als slotstuk de jaarlijkse Rietveldexpositie, dit jaar van 28 november 2024 t/m 19 januari 2025. Er komt ook een jubileumboek op initiatief van Adri Colpaart, Anton Groot en Theo Miltenburg.