exposities. geweest
Helaas, als gevolg van de lockdown is het Rietveldpaviljoen gesloten.
Online blijven we actief en brengen we cultureel leven in de brouwerij. Hou onze website en social media in de gaten.
Volg ons op Facebook, Instagram, via ons YouTube kanaal en de nieuwsbrief en mis niets van onze exposities en activiteiten.
Wij hopen je vanaf donderdag 4 maart 2021 weer te kunnen en mogen verwelkomen.
2023
Zolang als mensen schaken, zijn er kunstenaars die het schaakspel in al zijn facetten hebben geschilderd, beschreven, bezongen, gesneden, gehakt en in de laatste 200 jaar gefotografeerd, gefilmd en geprint. Naar aanleiding van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond opent het Rietveldpaviljoen in februari 2023 haar deuren met vele kunstuitingen die je zullen verwonderen. En voor een rechtstreekse kennismaking met de schaaksport door films, door zelf te spelen of je te verbazen over de rol van de computer.
Bij binnenkomst waan je je op een dorpsplein. Je ziet bijzondere schaakspelen van verzamelaars, historische schaakdocumenten uit de kampen in voormalig Nederlands-Indië, uitvindingen zoals de schaakkubus en plekken om zelf te schaken. Kijk je naar de muren dan zie je schilderijen, foto’s, gedichten, anekdotes en cartoons, die getuigen van de rijke geschiedenis van het schaken als sport en als inspiratie voor kunst. Op beeldschermen zie je fragmenten van schaakfilms en interviews met de exposerende kunstenaars. In de filmzaal vertonen we schaakfilms.
In de expositie zijn ook enkele schilderijen en objecten uit het CollectieCentrum Nederland (CC NL) te zien. Een eyecatcher is een door de gebroeders Thonet vervaardigde schaaktafel uit het eind van de 19e eeuw.
Er is een uitgebreid nevenprogramma. Vier zaterdagen zijn elk gewijd aan een speciaal thema zoals jongeren en schaken, uitvinders van bijzondere schaakspelen en schaken en artificiële intelligentie. Overkoepelende titel "Over Schaken gesproken … Welkom in onze Schaaksalon" met gastheer Hans Böhm.
Aan jou de openingszet om deze tentoonstelling te bezoeken.
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse SchaakBond (KNSB) en is mogelijk gemaakt door bijdragen van: Kunstkader Mono, NIMO, Nalta, Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Gemeente Amersfoort, Digital Game Technology (DGT), Stichting VOORDEKUNST, De Schieter Sportprijzen Graveer en Drukwerk, Bessel Kok, Zijlstra Schipper Architecten BNA, Pot Verhuizingen, Autohopper Amersfoort.
Nevenprogramma
Speciaal voor de expositie Schaakkunst en de Kunst van het Schaken:
Over Schaken gesproken ... Welkom in onze Schaaksalon
Vier zaterdagmiddagen in het Rietveldpaviljoen. Hans Böhm interviewt.
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Liefde is een van de grote thema’s in het menselijk leven. Maar wat gebeurt er als liefde uit balans is? Wat kunnen we elkaar vertellen over onbeantwoorde liefde, eenzijdige liefde, verloren liefde, verboden liefde, onvoltooide liefde... onbereikbare liefde? 033fotostad presenteert een prikkelende, persoonlijke en ontroerende expositie over deze vragen.
Negentien kunstenaars nemen je mee in een wervelstorm van verhalen over onbereikbare liefde, met fotografie, beeldende kunst, dans, poëzie, literatuur en film. Je denkt misschien aan relaties die uitgaan, maar de expositie neemt je ook mee in verhalen over seksualiteit, ouder-kind relaties, sterfelijkheid en idolen. De grote verhalen uit de kunst, zoals de film West Side Story en de mythe van Echo en Narcissus, zijn wel bekend. Maar we kijken ook naar recente ontwikkelingen; wat heeft Corona voor de liefde betekend? Wat doet naar onszelf kijken via een constante vergelijking met anderen op sociale media met ons zelfbeeld? En wat zijn onze eigen, menselijke ervaringen met onbereikbare liefde?
Onder de exposanten zijn zes Amersfoortse kunstenaars: Anna Skubisz, Mardoe Painter, Theo van Delft & Barbara Groeneveld, Ben Rijnink en Willem Wernsen. Ook twee internationale kunstenaars doen mee: de Iraans-Britse Mehrak Davoudi en de Oekraïense Anton Shebetko. De expositie toont daarmee verschillende, intieme perspectieven op een groot, mondiaal thema.
Kom langs, laat je meenemen in de verhalen en sta even stil bij de andere gezichten van de liefde!
Deze expositie komt tot stand in samenwerking met Podium KOSMIK, De Laswerkplaats, het Amersfoorts Jeugdorkest, De Lieve Vrouw, Volksuniversiteit Amersfoort, Special Arts, NEOS, MBO Amersfoort en stadsdichter Twan Vet.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
Subsidiënten
Provincie Utrecht • Prins Bernhard Cultuurfonds • K.F. Hein Fonds • VSBfonds
2022
Twee Amersfoortse en een Amsterdamse fotograaf brengen in het Rietveldpaviljoen een ode aan de stad. Zilveren camera winnaar Bram Petraeus (1987) fotografeerde het Amersfoort van nu; een uitdijende stad in transitie. Rob Gerritsen (1951) neemt ons mee naar de rafelranden van Amersfoort, plekken rond de stad, die de meesten wel van naam kennen maar waar ze nooit zijn geweest. Bas Losekoot (1979) reageert met zijn foto’s op het Amersfoort van Bram en Rob. Hij laat ons zien hoe mensen leven in megasteden zoals New York, São Paulo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, London, Lagos en Istanbul.
Een beeldenstorm van stadsgezichten
Stadsgezichten door de eeuwen heen laten niet alleen zien hoe steden veranderen maar ook hoe in verschillende perioden tegen de stad werd aangekeken. Kunstschilders uit het verleden waren de voorlopers van de fotografen van nu maar hadden geen Photoshop nodig om de werkelijkheid naar hun hand te zetten. Stedenbouwkundige Johan Galjaard verzamelde stadsgezichten van de late middeleeuwen tot nu. Ze zijn te zien op een groot scherm.
Ontmoet de fotografen
Wil je meer weten over de exposanten en hun werk? Ontmoet ze tijdens speciale Meet & Greets.
De foto’s van Bram Petraeus en Rob Gerritsen zijn ook opgenomen in twee nieuwe boeken van uitgeverij Spitwerk. Ze worden gepresenteerd tijdens de opening.
Houd de website en sociale media in de gaten voor de data.
Programma Meet&Greet de exposanten:
- Zaterdag 19 november 15.30 - 17.00 uur: Lisa Bast
- Zondag 20 november 14.00 - 17.00 uur: Rob Gerritsen
- Vrijdag 25 november 14.00 - 17.00 uur: Bram Petraeus
Overige activiteiten:
- Zondag 13 november 14.30 uur: Opening Ode aan de Stad » meer info & tickets
- Vrijdag 18 november 15.30 - 17.00 uur: Een beeldenstorm van stadsgezichten – presentatie door Johan Galjaard » meer info & tickets
- Donderdag 24 november 15.30 - 17.00 uur: Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij - boekpresentatie door Onno Kleefkens » meer info & tickets
- Zondag 27 november 15.30 - 17.00 uur: 2 jaar Soesterkwartier – boekpresentatie Karin Riethoven » meer info & tickets
- Dinsdag 29 november 19.30 - 21.15 uur: Architectuurfilm Jacques Tati: Tombé de la Lune, met inleiding door Constant Hoogenbosch » meer info & tickets
- Zaterdag 3 december 14.00 - 15.30 uur: Amersfoort - Beeld van de toekomst Talkshow met Marcoen Hopstaken, Nienke Gorter en gasten » meer info & tickets
- Donderdag 8 december 15.30 - 17.00 uur: Ronde Tafel gesprek: Naar een expositie over de Groene en Blauwe stad.... met Walter Gerritsen en de werkgroep van Ring naar Park
- Vrijdag 9 december 15.30 - 17.00 uur: Presentatie Stadsbouwprijs Irene Edzes » meer info & tickets
- Zaterdag 10 december 10.00 - 14.00 uur: Workshop Bas Losekoot, Bram Petraeus en Rob Gerritsen: met de camera de stad in... » meer info & tickets
- Zondag 11 december 14.00 - 15.30 uur: Amersfoort - Beeld van de toekomst Talkshow met Marcoen Hopstaken, Nienke Gorter en gasten » meer info
- Zondag 11 december 15.30 - 17.00 uur: Finissage Ode aan de Stad » meer info & tickets
Dit jaar bestaat de Koninklijke Fotobond 100 jaar. Ter ere van dit eeuwfeest heeft de Fotobond een grote Jubileum fotowedstrijd georganiseerd. Ruim 1.800 inzendingen zijn inmiddels door de verschillende jury’s beoordeeld met als resultaat 45 prijswinnende foto’s. Deze prijswinnende foto’s worden vanaf 26 november geëxposeerd in het Rietveldpaviljoen.
De genres waarvoor de fotografen foto’s konden insturen waren Natuur, Architectuur, Portret, Smartphone en Vrije Expressie. Op de expositie hangen van elk genre de drie winnende foto’s en zes Eervolle Vermeldingen. In totaal 45 prachtige beelden die stuk voor stuk tot de top van de Nederlandse amateurfotografie behoren.
Geïnspireerd door elkaars werk kwam deze nieuwe en verrassende ontmoeting tot stand tussen foto en gedicht.
Jacques de Waart, stadsdichter van Amersfoort 2019 - 2021, reageert met zijn gedichten op foto’s van Rob Jasperse, straatfotograaf uit Amersfoort. Andersom liet Rob zich door gedichten van Jacques inspireren tot foto’s. Zijn foto’s zijn spontane, niet geënsceneerde, situaties, vastgelegd in – zoals hij het zelf noemt - ‘slenterprenten’. In woord en beeld een ode aan de stad!
11 november 2022 @ 16:00 - 18:00 | Opening Foto-poëzie expositie ONTMOETING » meer info & tickets
32 kunstenaars van Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh laten kunstwerken zien waarin rituelen – hedendaags, fictief of verdwijnend – centraal staan. Omdat rituelen veel over mensen vertellen, over onze angsten, verlangens en sociale verbanden.
In de westerse wereld zijn bijvoorbeeld de kerkelijke rituelen een veel kleinere rol in de samenleving in gaan nemen. Rituelen verdwijnen dus maar er komen ook veel nieuwe rituelen terug. Rituelen kunnen spiritueel, verbindend, helend zijn, maar ook dagelijks, persoonlijk of collectief. Ook de komst van internet heeft bijgedragen aan nieuwe rituelen.
Op de Zonnehof vóór het Rietveldpaviljoen bouwt Linda Verkaaik haar installatie Monument voor NP-11-VV. Het monumentale kunstwerk rond een afgekeurde auto toont een rituele vernietiging, het is een verbeelding voor het afscheid nemen.
Voor een overzicht van alle deelnemende kunstenaars ga je naar www.deploegh.nl/rituelen/
Programma Meet&Greet met kunstenaars De Ploeg:
- Zaterdag 8 oktober 12-17 uur: Maartje Strik en Davitha van der Kuilen
- Zondag 9 oktober 12-17 uur: Suzan van Lieshout en Charlotte Burgmans
- Zaterdag 15 oktober 12-17 uur: Jeannet Klement en Bernadette Goossens
- Zondag 16 oktober 12-17 uur: Marit Otto en Ilse van Garderen
- Zaterdag 22 oktober 12-17 uur: Marijke Pielage en Bea van der Heijden
- Zondag 23 oktober 12-17 uur: Monique Schep en Michiel Deylius
- Zaterdag 29 oktober 12-17 uur: Liselotte Schut en Mark van Praagh
- Zondag 30 oktober 12-17 uur: Carla Zeegers en Adriana Nichting
- Zaterdag 5 november 12-17 uur: Cecile van Spronsen en Barbara Blasing
- Zondag 6 november 12-17 uur: Janine Eshuis en Mieke Blits
Overig programma:
- Zondag 9 oktober 15:00 uur: Opening expositie ‘Rituelen’
- Vrijdag 14 oktober 14:00 uur: Ida van der Lee presenteert haar rituelen
- Dinsdag 1 november 19:30 uur: Lezing door Joanna Wojtkowiak: de werking van schoonheid in rituelen » meer info & tickets
- Zondag 6 november 13:30 uur: Rondleiding expositie ‘Rituelen’
- Zondag 6 november 15:00 uur: Finissage expositie ‘Rituelen‘
Mensenhandel komt in Nederland veel vaker voor dan we denken. Arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en criminele uitbuiting waarbij slachtoffers gedwongen worden tot het plegen van diefstal of het dealen van drugs; het lijkt onzichtbaar terwijl het soms onder onze ogen plaatsvindt. Van donderdag 1 september t/m zondag 2 oktober vragen we in en buiten het Rietveldpaviljoen aandacht voor mensenhandel; met foto’s, beelden, films, muziek, theater en speciale bijenkomsten.
Zes fotografen, allen zilveren camera winnaars, brengen mensenhandel op een indringende manier onder onze aandacht. Carla Kogelman, Saskia Aukema, Sandra Minten, Kees van de Veen en Joris van Gennip maakten speciaal voor de expositie Onder Onze Ogen in het Rietveldpaviljoen nieuw werk. Voor de buitenexpositie Open je Ogen voor mensenhandel die tegelijkertijd op de Zonnehof voor het Rietveldpaviljoen wordt getoond, maakte Ernst Coppejans een serie fotoportretten. Deze buitenexpositie is een initiatief van het Coördinatiecentrum Mensenhandel CoMensha in nauwe samenwerking met Stichting Open Mind.
Naast fotografie is er ook werk te zien van beeldend kunstenaars Imy Baron en Wicky Nobels. Zij roepen vragen op over mensen die ‘’op drift’’ zijn. Een grote stapel ontelbare gezichten, nummers, anoniem, eindeloos wachtend.
Rondom de exposities organiseren we een uitgebreid randprogramma.
Dit programma wordt nog aangevuld. Nu al bekend:
- Maandag 5 september om 20.00 uur de film 'Ghost fleet' in Theater De Lieve Vrouw met gastspreker en nagesprek » Meer info & Tickets
- Donderdag 8 september van 20.00 - 22.00 opening expositie 'Onder onze ogen'
- Vrijdag 9 september Meet&Greet met exposanten Imy Baron en Wicky Nobels in het Rietveldpaviljoen
- Zaterdag 10 september om 16.00 uur concert van het Hallehuiskoor in het Rietveldpaviljoen
- Zaterdag 17 september Meet&Greet met exposant Sandra Minten in het Rietveldpaviljoen
- Zondag 18 september komen de geportretteerden van theatervoorstelling 'Third Space' hun verhaal vertellen; fotografe Carla Kogelman is erbij voor een Meet&Greet
- Maandag 19 september om 20.00 uur de film 'Paradise Suite' in Theater De Lieve Vrouw met gastspreker en nagesprek » Meer info & Tickets
- Woensdag 21 september van 17.00 - 19.00 uur zijn professionals uit gezondheidszorg, horeca en politie welkom bij een themabijeenkomst; graag vooraf aanmelden via rietveldpaviljoen@033fotostad.com
- Vrijdag 23 september van 20.00 – 22.00 uur concert door Pynarello in het Rietveldpaviljoen
- Zaterdag 24 september Meet&Greet met exposant Saskia Aukema en Parool-journalist David Hielkema
- Zondag 25 september Meet&Greet met exposant Joris van Gennip en ervaringsdeskundige Bonnie Geus. Bonnie, zelf slachtoffer van mensenhandel, zet haar ervaring collectief en professioneel in. Joris van Gennip volgde haar tijdens haar werk en bij haar thuis.
- Zondag 2 oktober om 16.00 uur uur Finissage met exposanten en met Peter Oskam, burgemeester van Capelle aan den IJssel en VNG-portefeuillehouder mensenhandel
Expositie en randprogramma zijn samengesteld door: 033Fotostad, CoMensha, Stichting Open Mind, Amnesty International/Movies that matter, Theater De Lieve Vrouw, Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort en de gemeente Amersfoort.
Salon033: Toen, nu en straks...
Salon033 brengt Amersfoort in beeld. Met een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen.
Realistisch en abstract. Subtiel, speels en soms over de top.
Foto’s, tekeningen, maquettes, origami orakels, binnenhuisarchitectuur met fietsonderdelen en sloophout geven een veelzijdig beeld van wat Amersfoort kan en wil betekenen. Terugblikken en vooruitzien.
In de schijnwerper: het Stadhuis en de Onze Lieve Vrouwetoren, bekende Amersfoorters, de circulaire werkplaats en het Repair Café. En last but not least het Rietveldpaviljoen oftewel de Zonnehof. Archieffoto’s met hoogtepunten van de afgelopen 60 jaar, onvergetelijke tentoonstellingen, beschreven in de Zonnehof-reeks. Maar ook ontwerpstudies voor de toekomst van de eerste kunsthal van Nederland.
Thomas Thijssen laat ons zijn portretten van markante Amersfoorters nog eens zien. Marion Buijink kijkt met andere ogen naar de torens van Amersfoort. Jolanda van Rijssen brengt na de Masterclass van Diana Bokje een bijzondere ode aan het stadhuis. Joke Vollebregt gunt ons een kijkje in het Repair Café en Imke van de Venne stelt met een knipoog de vraag ‘WOOD you reCYCLE?’ Studenten van de TU Delft laten hun Rietveldfantasie de vrije loop en architect Jim Klinkhamer geeft met zijn ontwerp bezoekers met beperkingen toegang tot het Rietveldpaviljoen.
Op avontuur met Salon033!
- Vrijdag 5 augustus om 16.00 uur vindt de opening plaats.
- Zaterdag 13 augustus zijn de studenten van de TU Delft aanwezig.
- Zondag 14, zaterdag 20 en zondag 21 augustus is er een Meet&Greet met Marion Buijink.
- Donderdag 18 augustus een Meet&Greet met Imke van de Venne.
- Zondag 28 augustus is er een Meet&Greet met Thomas Thijssen. Thomas tekent deze middag live portretten.
Door de jaren heen heeft ArteGanza vele fotografen aan zich gebonden en is erin geslaagd veel professioneel beeldmateriaal te verzamelen.
Dit beeldmateriaal, waarop niet alleen artiesten maar ook vele Amersfoorters te zien zijn, geven een fascinerend beeld van cultureel divers Amersfoort aan de hand van alle verschillende activiteiten van ArteGanza. Curator Ioana Cobzaru heeft uit al het werk een selectie gemaakt op thema en locatie. Zo’n 60 foto’s zijn tijdens de foto expositie te zien in cafés, podia en openbaar toegankelijke locaties in de stad.
De deelnemende fotografen
Arie Cijfer, Cees de Vries, Cees Wouda, Egon Hendriks, Fred de Groot, Fred Oosterhuis, Nico Brons, Hans Niezen, Sabine Keijzer, Riekje Hoffman en Peter Putters.
De deelnemende locaties
Theater De Lieve Vrouw, De Observant, Sint Aegtenkapel, Stadscafé Amersfoort en het Rietveldpaviljoen.
Locaties en thema’s
De foto’s zijn te bezichtigen gedurende de openingstijden van de locaties en zijn per thema uit 15 jaar ArteGanza gegroepeerd.
Meer info op de site van ArteGanza »
Opening foto-expositie
Op 23 juni ben je vanaf 16:00 uur welkom in het Rietveldpaviljoen bij de opening van deze foto-expositie. Na de officiële opening wandelen de fotografen met de gasten langs de tentoongestelde foto’s door de stad en geven er een toelichting bij.
‘We Are Water’
Een bijzondere tentoonstelling over de rol van water in het leven van mensen.
We Are Water gaat over de vele gezichten van water. Water is een levensnoodzaak en tegelijk levensbedreigend. Steeds vaker hebben we er teveel van of juist te weinig. Met fotografie, photopaintings, lichtinstallaties, sculpturen van strandjuttermateriaal, een digitale waterval en een overstroming illustreren 12 kunstenaars het belang, de dreiging en de schoonheid van water. Architectuurplatform FASadE voegt er een mooie Amersfoortse Waterkaart aan toe die te koop is in het Rietveldpaviljoen.
We Are Water is een initiatief van audiovisueel kunstenaar Victor Dissel (22) en kunstfotograaf René Dissel (60).
Ageing Ice is een van de installaties te zien in de expositie. De smeltende permafrost vertaald in een kunstwerk. Werk van vier studenten van verschillende ontwerp-opleidingen aan de HKU. Door het smeltproces te visualiseren en er een object van te maken wordt het tastbaar en herkenbaar. Het komt dichtbij en dat is precies wat de studenten ons willen laten voelen.
De lichtinstallatie OWASIS lijkt op het eerste gezicht een mooie compositie van vormen en contrasten. Maar met de juiste achtergrondinformatie krijgt het ineens een heel andere betekenis. Kunstenaars Victor Dissel en Emanuel Nijkerk gebruikten data van Hydrologic over actuele neerslag en verdamping in Nederland. OWASIS laat zien dat steeds zwaardere weersomstandigheden met droge en natte periodes ons milieu aantasten. De afgelopen wintermaanden waren extreem nat terwijl het voorjaar extreem droog bleek te zijn.
De waterportretten van René Dissel, in en onder water gemaakt, laten de eenheid tussen mens en water zien.
De sculpturen van Ralph Lambertz zijn gemaakt van afvalmateriaal, aangespoeld op verschillende stranden in Europa.
De kunstenaars brengen ook een aantal We Are Water concerten met live performances, bijvoorbeeld in De Lieve Vrouw en tijdens de opening van We Are Water in het Rietveldpaviljoen. Op 21 juli ’22 is het laatste concert in de Metaal Kathedraal in Utrecht.
De expositie We Are Water is nog tot/met zondag 31 juli te zien in het Rietveldpaviljoen. Dat wordt een speciale middag met live performances en een meet & greet met kunstenaars.
Deelnemende kunstenaars: Victor Dissel , Gerben van der Kleij, René Dissel, Emanuel Nijkerk, Ruud Lanfermeijer, Ingrid Jansen, Angelo van den Burg, Ralph Lambertz en Utrecht University of Arts studenten Eline Flick, Nadine Kroon, Mijs Both en Storm van Gils.
Extra activiteiten
23 juni 2022 @ 20:00 - 21:30 | Seminar: ‘De toekomst van waterstof’
26 juni 2022 @ 11:30 - 12:00 | We are music – Amersfoorts Kamerkoor o.l.v. Rienk Bakker
21 juli 2022 @ 21:00 - 22:30 | We Are Water Concert in de Metaal Kathedraal in Utrecht
31 juli 2022 @12.00 – 17.00 | Afsluitende middag We Are Water
Videocredits: ‘Bobby Littlejohn’
Het lot van de zogeheten Nacht und Nebel gevangenen in de Tweede Wereldoorlog staat centraal in de foto-expositie over het concentratiekamp Natzweiler die deze zomer te zien is in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.
In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden Nacht und Nebel gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Deze politieke gevangenen worden, ver verwijderd van de bewoonde wereld, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid en zware arbeid. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. Die afschrikking is precies wat de SS met het kamp beoogt.
Expositie Sint-Joriskerk in Amersfoort
Foto’s en verhalen schetsen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.
De stichting Vriendenkring van Oud-Natzweilers, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Centre Européen du Résistant Déporté (CERD) in Natzweiler en archieven en musea in diverse landen hebben medewerking verleend. Nabestaanden van gevangenen hebben beeldmateriaal beschikbaar gesteld. De expositie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). De expositie is samengesteld door 033fotostad.
Wie is verdwenen
Wie is verdwenen, krijgt weer een gezicht:
een fractie van het leven dat in de tijd is weggezakt,
een glimp van het bestaan -
alsof een foto voor héél even zachtjes ademhaalt.
Je hoopt dat ze niet wisten wat ze nog te wachten stond:
de koude grond, het zwoegen tot het lichaam brak,
de mist die doet verdwijnen en nog steeds boven
de aarde hangt - niets minder dan de hel.
Veel vervaagt met het verglijden van de jaren,
maar deze foto’s niet: kijk terug naar wat je ziet,
want wie zoek raakt in de flarden van de nacht
krijgt met één blik weer een gezicht.
We weten onuitwisbaar wie ze zijn, wat ze deden,
hoe ze heten - wie een naam draagt en op beeld staat,
wordt niet door ons vergeten.
Twan Vet, stadsdichter van Amersfoort
bij de opening van de expositie ‘Verdwenen in de nacht’.
2 Juli 2022, Sint Joriskerk, Amersfoort
Toegang
De expositie is van 14 juni t/m 23 juli 2022 te zien in de Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort, doorgaans van dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Soms is de kerk niet toegankelijk vanwege andere bijeenkomsten. Raadpleeg tevoren de agenda voor actuele openingstijden: www.joriskerkamersfoort.nl/agenda. Nu is bekend: dicht vanaf 14 uur op 16, 18 en 23 juni, vanaf 13 uur op 25 juni en de hele dag dicht op 7 juli.
De entree bedraagt 2 euro voor bezoekers vanaf 12 jaar.
Extra activiteiten
2 juli 2022 @ 13:00 - 14:00 | Ontmoet Natzweiler
Zin om nu zelf eens een beeldbepalende foto in bezit te hebben?
033fotostad organiseert van 9 tot en met 12 juni een expositie waar tegen redelijke prijzen werk te koop is van grote fotografen uit binnen- en buitenland die eerder bij ons hun uiteenlopende werk exposeerden. Foto’s van August Sander, Saskia Boelsums, Cas Oorthuys, Hans de Kort, Tessa Posthuma de Boer en Rogerio Reis zijn te zien en te koop!
Met de aankoop maak je het mogelijk dat we bijzondere exposities blijven organiseren in het Rietveldpaviljoen.
We sluiten op 12 juni het evenement af met een zondagmiddagborrel van 16 tot 17 uur.
Bijzonder is dat er ook werk geëxposeerd wordt van Eddy Posthuma de Boer, een van de grootste Nederlandse fotografen, die in 2021 overleed. Eddy kwam graag in het Rietveldpaviljoen, droeg ons initiatief een warm hart toe en we zagen hem graag komen.
033fotostad heeft nu de beschikking gekregen over zijn fotoserie "In het zweet uws aanschijns": foto’s van mensen die nog een origineel handwerk verrichten om het dagelijks brood te verdienen. Tijdloze beelden waarin machines en computers geen rol spelen, gemaakt in 25 verschillende landen verspreid over de hele wereld.
EXPOSITIE VAN CURSISTEN VAN SCHOLEN IN DE KUNST
NATUUR
Natuur; de één is dol op wilde bloemen, de ander loopt het liefst op een verlaten strand. Je blik valt op dauwdruppels die in een spinnenweb hangen, de donkere wolken die een storm aankondigen of de paarse kringen van een olievlek op water.
Wie je het ook vraagt bijna iedereen heeft iets met natuur. Een prachtig thema dus om je door te laten inspireren. Cursisten van 6 t/m 88 jaar, die een beeldende cursus volgen bij Scholen in de Kunst, zijn ermee aan de slag gegaan. Geïnspireerd door hun docenten, medecursisten en het werk van beroemde kunstenaars, hebben zij - op eigen wijze - een kunstwerk gemaakt. Van sculptuur tot schilderij. Van keramiek tot textiel. Van ets tot sieraad.
Kom je dit natuurschoon ook bewonderen?
GRATIS TOEGANG
Vrijdag 20 mei om 16:00 uur feestelijke opening.
Woensdag 1 juni 20:00 uur vertellen docenten over natuur in hun werk. Meer info »
2e pinksterdag 6 juni om 15:00 uur een gezellige afsluiting.
Ook op maandag 6 juni, 2e Pinksterdag, te bezoeken.
Deze expositie is een initiatief van 033fotostad en te bekijken in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort.
In deze mei-maand vol herdenkingen, maar ook vol van wat zich in Oekraïne afspeelt, zijn de foto’s van Coritha Wijnen over het thema ‘Vrijheid’ confronterend.
Ze geven een beeld van de huidige manier van omgaan met symbolen van de Tweede Wereldoorlog, maar laten ook zien hoe we met de vrijheid omgaan door herdenken, re-enactment en commercie. Coritha spreekt van ‘misplaatste nostalgie die plotseling doorkruist is door een afschuwelijke actualiteit. Waren we vergeten hoe het echt is, een meedogenloze oorlog?’
Sint Franciscus Xaveriuskerk
't Zand 29
3811GB Amersfoort
Openingstijden: zaterdag 11:00 -15:00 uur
Vijf verzamelaars van kunst die met hun verzameling de recente geschiedenis van de Amersfoortse beeldende kunst bewaren.
Vijf kunstenaars die nog een vol productief kunstenaarsbestaan voor zich hebben.
Wat gebeurt er als je die verzameling koppelt aan productie? Hoe reageren kunstenaars op de keuzes van de verzamelaars? Hoe koppelen we het verleden aan de toekomst?
De StadsGalerij onderzoekt met deze pilot-tentoonstelling hoe de fakkel van verbeeldingskracht levend gehouden kan worden voor de toekomst. Ron Jagers: “Het visuele geheugen van een stad is een inspiratiebron om de energie door te geven aan de toekomstige generaties. Voorwaarde is wel dat het geheugen zichtbaar is, ontsloten kan worden. Dat doen we met een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen van donderdag 21 april tot en met 15 mei 2022.”
Deelnemende kunstenaar zijn Mathieu Klomp, Rikke ter Horst, Fons van den Boogaard, Daniël van de Haterd, Jitske Bakker
De verzamelaars: Michel en Greet Schoonderbeek, Hein en Albertine van Vliet-Kuipers, Bob Kovel en Gaia Son, Lex en Leonie van de Haterd, Adri Colpaart
Bij de expositie is een catalogus verschenen. Die catalogus is er nu al. De oplage is beperkt, de prijs ook. € 8,-.
Wees er dus snel bij. Bestel hem hier: bestel catalogus
Reserveren voor deze exposities is gewenst en doe je op deze pagina!
Kijk op de website www.stadsgalerij.nl/project/het-visuele-geheugen-van-de-stad/ voor de actuele informatie, het nevenprogramma en reserveren!
Het project zonen en dochters van Amersfoort brengt examenleerlingen in contact met kunstenaars uit Amersfoort. De ontmoetingen zijn een bron van inspiratie voor de leerlingen, zichtbaar in een beeldende reactie op het werk van de kunstenaars. Het levert de leerlingen inspiratie en motivatie en een voorbeeld van de beroepspraktijk. Het is dan ook mede als oriëntatie op de beroepspraktijk opgenomen in hun programma toetsing en afsluiting voor het examen. In de loop van het project komen de leerlingen in gesprek met de kunstenaars. De gesprekken dragen bij aan het ontwikkelen van een kunstvisie bij de examenleerlingen.
De expositie in het Rietveldpaviljoen sluit het project af.
Deelnemende scholen:
Corderius College, Vathorst College, Farel College, VO ’t Atrium, Baarnsch Lyceum.
Deelnemende kunstenaars:
Hannah Blom, Henk van den Bosch, Ron Jagers, Monica de Jong, Mathieu Klomp, John Konijn, Mardoe Painter, Sally Pittman, Anna Skubisz, Melanie Stiniguta en Leo van der Veen
Organisatie project Zonen en dochters:
Corderius College, Vathorst College, StadsGalerij, Lokaal 4.
Kijk op de website www.zonenendochters.nl voor de actuele informatie.
Ook op maandag 18 april, 2e Paasdag, te bezoeken.
De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat inmiddels 27 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. In het voorjaar en najaar openen kunstenaars en galeries hun deuren. Daarnaast bieden diverse plekken zoals kerken en cafés in de binnenstad en daarbuiten plaats aan gastexposanten.
Alle 53 deelnemers aan de KunstKijkDagen exposeren elk drie kunstwerken. Een mooie voorproef van wat er te zien is tijdens de KunstKijkRoutes in de loop van het jaar.
Alvast een voorproefje? Ga naar www.kunstkijkroute.nl.
KunstKijkDagen
do. 7 t/m zo. 10 april
• 11:00 - 17:00 uur
• gratis toegang
•
reserveren niet nodig
Mondriaan en Rietveld hebben elkaar tijdens hun leven nooit ontmoet, ook al waren ze beiden lid van kunststroming De Stijl. In 2022 zal het dan gebeuren. We vieren 150 jaar Mondriaan in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen.
Prijswinnend fotograaf Guido Benschop exposeert er zijn Mondriaanse Landschappen waarin kleuren, vormen en lijnen per toeval samen komen. Een landschap dat zich tijdelijk manifesteert en soms net zo snel weer verdwijnt als dat het verscheen. Intuïtief zoekt hij naar een balans waarbij hij een voorliefde heeft voor het werk van Piet Mondriaan.
Frans van Viegen wil de mens in zijn/haar omgeving vangen. Vanuit dat fotografische uitgangspunt combineert hij verschillende technieken om een (interactieve) beleving voor de kijker te creëren. Hij heeft daarbij aan één enkele foto niet genoeg. Hij is altijd op zoek naar gewaagde combinaties van beelden om zijn fascinatie voor stad en natuur vorm te geven.
De uitzonderlijke, conceptuele portretten van Aisha Zeijpveld liggen op het snijvlak van werkelijkheid en droomwereld. Haar credo: zie met de ogen, kijk met de hersenen. Aisha experimenteert met de meest bijzondere technieken en opent zo een heel nieuw arsenaal aan mogelijkheden om beelden te creëren.
In maart 2022 bestaat de Nederlandse Fotobond 100 jaar. De drie bij de Nederlandse Fotobond aangesloten fotoclubs in Amersfoort - Fotokring Eemland, Fotoclub Keistad en Zone V - hebben het eeuwfeest van de Fotobond aangegrepen voor het organiseren van een fotowedstrijd er ere van het baanbrekende kunstenaarschap van Piet Mondriaan. Tweehonderd inzendingen zijn beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Diana Bokje. De prijswinnende foto’s worden in het Rietveldpaviljoen geëxposeerd.
Het Rietveldpaviljoen is tijdens Het Feest van de Verbeelding tevens podium voor tal van optredens en een Mondriaan Boekenmarkt.
Nevenprogramma
13 maart 2022 @ 16:00 - 18:00 | Edu Ninck Blok Trio brengt jazz naar het Rietveldpaviljoen » meer info & tickets
27 maart 2022 @ 11:00 - 13:00 | Zondagochtend jazzconcert Kika Sprangers Quintet » meer info & tickets
31 maart 2022 @ 20:00 - 21:30 | Mondriaanlezing door Wietse Coppes » meer info & tickets
1 t/m 3 april 2022 | Mondriaanboekenmarkt met boekpresentaties » meer info
2 april 2022 | Nieuwe boeken over Mondriaan en interviews met de auteurs » meer info
@ 13:30 | Boekpresentatie Louis Veen Mondriaan in Woord en Beeld
@ 15:00 | Boekpresentatie Nick Draaijer De geheime portretten van Mondriaan
3 april 2022 @ 13:30 | Boekpresentatie Bette Westera & Mondriaan voorleesconcours » meer info
Mondriaan 150 fietsroute
Houd jij van gevarieerde activiteiten, met kleine ontdekkingen en lekkere hapjes en drankjes? Dan is de Mondriaan 150 fietsroute helemaal wat voor jou! Met een mix aan historie, natuur en lokale partners, passeer je locaties die de innerlijke mens verwennen.
Het rondje van 20 kilometer laat ook de creativiteit van Amersfoort zien. Om vervolgens weg te dromen bij een duin- en bomenlandschap met kleurrijke kunstwerken van fietsroute “De Stijl”. Waar we deze route starten? Bij het Mondriaanhuis uiteraard! Fiets je mee?
Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van Mondriaan 150. In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren.
Dat viert de stad met een Feest van de verbeelding. Tentoonstellingen, theatervoorstellingen, outdoor activiteiten en nog veel meer.
Kijk voor meer informatie op mondriaan150.nl
In februari combineren we in het Rietveldpaviljoen twee exposities:
Kunstaankopen Amersfoort
De 15 Kunstaankopen die de Gemeente Amersfoort recent gedaan heeft en tot de collectie van Amersfoort-in-c gaan behoren, worden voor het eerst getoond. Het is uiteenlopend werk van de kunstenaars Sadik Kwaish Alfraji, Jitske Bakker, Henk van den Bosch, Ron Jagers, Frans Kanters, John Konijn, Bob Kovel, Emile van der Kruk, Martin Luijendijk, Jolanda Meulendijks, Bob Negrijn, Frans Ottink, Jan Ros, Anna Skubisz en Andre Groothuizen.
Eigen collectie 033fotostad
Een deel van de collectie die 033fotostad in eigen bezit heeft en/of via de Galerie te koop aanbiedt, van de fotografen Cas Oorthuys, Saskia Boelsums, Keke Keukelaar, Mattijn Franssen, Rogério Reis, Nicoleta Gabor en Fred Oosterhuis.
2021
“Ik ben de som van alles wat mij is voorgegaan, van alles wat ik heb zien gebeuren, van alles wat mij is aangedaan.” (Salman Rushdie).
Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familie(geschiedenis) – van generatie op generatie - invloed op wie ik nu ben? Welke beelden (vaak zonder woorden) uit mijn jeugd werken door in mijn volwassen leven? En hoe blijven ingrijpende gebeurtenissen mij op veel momenten nog steeds raken?
Wat is familie? Familie is een deel van onze identiteit waar we niet aan kunnen ontsnappen. Het kan iets zijn dat we koesteren of iets waar we onszelf uit willen verwijderen. Maar zelfs als we ons fysiek verwijderen van familie, is de connectie er. Je blijft het kind van je (voor)ouders. Er is geen manier om te ontkennen dat het een levend systeem is waaraan we verbonden zijn.
Deelnemende kunstenaars
Christian Arts, Yanina Cesa, Greet van Dam, Femke Doove, Jamie van den Heuvel, Pascale Hustings, Josita van de Kerk, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Wies den Ouden, Bianca Pauline, Sten Petersen, Rob Severein, Linda Verkaaik, Mo Verlaan, Hannes Wallrafen.
Iedere zaterdag en zondag verzorgen de curatoren Wies den Ouden en Cara Louwman rondleidingen over de expositie.
Tijdens deze rondleidingen zijn er altijd een aantal fotografen en kunstenaars aanwezig, die over hun eigen werk vertellen.
Nevenprogramma bij expositie Ne Me Quitte Pas
Zondag 12 december 12.00-13.00 uur
Lezing ‘geluid in zicht’ door fotograaf Hannes Wallrafen die op latere leeftijd blind is geworden. Hij ontdekt de mogelijkheid beeld via geluid uit te drukken.
Meer info & Tickets »
Donderdag 16 t/m 19 december van 12.00-17.00 uur
Fotoboekenmarkt met boeken van exposanten en Self Publishers United.
De boeken van exposanten Bianca Pauline, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Greet van Dam, Hannes Wallrafen, Jamie van den Heuvel, Linda Verkaaik, Mo Verlaan, Pascale Hustings, Rob Severein en Yanina Cesa zijn gedurende de expositie al te koop.
Tijdens de boekenmarkt wordt dit aangevuld met boeken van circa 40 fotografen die zijn aangesloten bij Self Publishers United. Self Publishers United is een groep fotografen die in eigen beheer een fotoboek, vaak in gelimiteerde oplage, hebben uitgegeven. De groep is een non-profit organisatie die wordt geleid door de fotografen zelf.
De boeken van Self Publishers United zijn aangekocht door het Nederlands Fotomuseum en onderdeel van hun collectie.
Nieuwe boeken zijn bijvoorbeeld Laws of the Haystack van Emile Gostelie en Play van Eva Veldhoen, beiden groots gepresenteerd op Paris Photo dit jaar. Gostelie was een van de drie Carte Blanche studenten van Paris Photo. Het boek Play staat in de top-10 van Paris Photo - Aperture Foundation PhotoBook Awards.
Fotoboekenmarkt met boeken van 'Ne Me Quitte Pas' exposanten en Self Publishers United.
De boeken van 'Ne Me Quitte Pas' exposanten Bianca Pauline, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Greet van Dam, Hannes Wallrafen, Jamie van den Heuvel, Linda Verkaaik, Mo Verlaan, Pascale Hustings, Rob Severein en Yanina Cesa zijn gedurende de expositie al te koop.
Tijdens de boekenmarkt wordt dit aangevuld met boeken van circa 40 fotografen die zijn aangesloten bij Self Publishers United. Self Publishers United is een groep fotografen die in eigen beheer een fotoboek, vaak in gelimiteerde oplage, hebben uitgegeven. De groep is een non-profit organisatie die wordt geleid door de fotografen zelf.
De boeken van Self Publishers United zijn aangekocht door het Nederlands Fotomuseum en onderdeel van hun collectie.
Nieuwe boeken zijn bijvoorbeeld Laws of the Haystack van Emile Gostelie en Play van Eva Veldhoen, beiden groots gepresenteerd op Paris Photo dit jaar. Gostelie was een van de drie Carte Blanche studenten van Paris Photo. Het boek Play staat in de top-10 van Paris Photo - Aperture Foundation PhotoBook Awards.
70 jaar
Ron Jagers (30-08-1951) is fotograaf en grafisch ontwerper, maar nog veel meer.
Ron Jagers schudt al tientallen jaren het kunstklimaat in Amersfoort op.
Hij is organisator, producent, performer en agitator. Bij anderen staat hij bekend als 'kunstpaus van Amersfoort'.
Zo ziet hij zichzelf niet. Eerder als 'luis in de pels'.
Ron Jagers is een meester in vermomming.
Hij is nu eens voorzitter van de Prins Bernhard Fanclub dan weer chauffeur van de Kunstlimo.
Zijn enorme betekenis voor en zijn niet aflatende impulsen aan het kunstenklimaat in Amersfoort, altijd vanuit het belang van de makers en dit al 25 jaar lang, zijn voldoende reden om iets rond Ron te organiseren.
Kloppend Hart is een manifestatie van meer dan 50 Amersfoortse kunstenaars voor en met wie Ron kunst maakte.
StadsGalerij, Pornofestival, Zonen&Dochters, Urban Wijland, Blauwdruk, een beeldoverzicht door de jaren heen, performances en inhoudelijke uitwisselingen zijn te beleven tijdens de manifestatie van 30 oktober tot 14 november in het Rietveldpaviljoen.
Reserveren voor deze exposities is niet nodig!
Kijk op de website www.op-de-tast.nl/kloppend-hart/reserveren/ voor de actuele informatie en reserveren voor de extra activiteiten!
Een eigentijdse blik op Dante Alighieri (1265-1321)
We leven in een chaotische tijd met onderlinge strijd, epidemieën en veel vluchtelingen. Dante Alighieri leefde ruim zevenhonderd jaar geleden ook in zo’n chaotische tijd. Zijn woonplaats Florence werd continu bedreigd door aanvallen van buiten, maar vooral door interne spanningen en bloedige conflicten. In de omgeving heerste malaria en regelmatig brak de pest uit. Op 37-jarige leeftijd werd Dante verbannen uit zijn geliefde stad. De rest van zijn leven zwierf hij als banneling rond. Op zijn laatste omzwerving kreeg hij malaria en stierf. Hij was 56 jaar oud.
Dante was een dichter. Met zijn werk laat hij zien dat je met een creatieve houding boven je eigen ellende kunt uitstijgen. In zijn belangrijkste werk, La Divina Commedia, maakt hij een reis door het Inferno, Purgatorio en Paradiso. Hij schreef het in ballingschap. In de afgelopen zevenhonderd jaar heeft dit werk vele lezers geraakt.
Deze expositie en lezingen laten zien hoe La Divina Commedia ook nu nog kunstenaars, fotografen, schrijvers en filmmakers inspireert. Kunnen wij onze eigen Dante zijn?
Deelnemende kunstenaars
Dracorubio, Nico Brons, Petra Katanic, Wietse Kuis, Nikolaas van Os, Marc Rietdijk, Emile van der Kruk en Arij van der Stelt
Meet & Greet
- Emile van der Kruk: elke zondagmiddag van 15 tot 17 uur
- Arij van der Stelt: zaterdag 2, zondag 3 en zondag 17 oktober van 12 tot 17 uur
- Roderique ‘Dracubio' Arisiaman: vrijdag 8 en zondag 17 oktober van 12 tot 17 uur
- Marc Rietdijk: zaterdag 23 oktober van 12 tot 17 uur
- Petra Katanic: zondag 24 oktober van 12 tot 17 uur
Lezingen
Donderdag 30 september vanaf 19.45 uur: Dante Leven en Werk - Rob Vroom
Donderdag 7 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en film - Kevin Toma
Donderdag 14 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en kunstgeschiedenis - Irmin Visser
Donderdag 21 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en popmuziek - Fabiana Dammers
Aanmelden voor de lezingen via de website van Dante Alighieri Amersfoort.
Catalogus
Rond deze expositie is ook een catalogus verschenen: "Dante Leeft! Een eigentijdse blik op Dante Alighieri (1265 -1321)". Deze kun je hier bestellen.
Expositie in samenwerking met
Amersfoort kan niet zonder haar vrijwilligers.
Al die mensen die zich vrijwillig inzetten, zorgen voor een gastvrije, liefdevolle, zorgzame en geweldige stad. Op heel veel verschillende plekken in de stad maken vrijwilligers het verschil en samen maken ze Amersfoort. Dat verdient een groot compliment en een welgemeend dank je wel!
Vrijwilligerswerk is divers en er zijn vele vrijwilligers in Amersfoort actief. Deze fototentoonstelling vertelt het verhaal van al die vrijwilligers die een steentje bijdragen aan onze prachtige stad. Amersfoortse fotografen hebben de vrijwilligers 'in actie' geportretteerd en de foto's zijn aangevuld met een persoonlijke boodschap aan de vrijwilligers waaruit blijkt wat zij betekenen voor anderen. Dit staat symbool voor alle vrijwilligers van Amersfoort.
Geïnspireerd geraakt om ook vrijwilligerswerk te doen? Kijk of er een plekje is dat bij je past op de vacaturebank van Indebuurt033 via vrijwilligers.indebuurt033.nl
Deze tentoonstelling is de gehele maand september te zien.
De tentoonstelling staat op de Zonnehof, zeg maar de voortuin van het Rietveldpaviljoen, en is dus alle dagen van de week te bewonderen.
Deze tentoonstelling wordt aangeboden door Gemeente Amersfoort ter gelegenheid van 2021, Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.
#mensenmakenamersfoort #vrijwilligerswerkamersfoort
De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat al meer dan 25 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. In het voorjaar en najaar openen kunstenaars en galeries hun deuren. Daarnaast bieden diverse plekken zoals kerken en café's in de binnenstad en daarbuiten plaats aan gastexposanten.
De KunstKijkDagen in het Rietveldpaviljoen vormen een unieke kans om in één keer het werk te zien van 55 gerenommeerde Amersfoortse kunstenaars, allemaal deelnemers aan de KunstKijkroute. Hun werk varieert van klassiek tot eigentijds. Keramiek, schilderkunst, fotografie, sieraden, allerlei soorten kunstuitingen zijn er te zien. Ook wordt er van elke kunstenaar een kunstwerk geveild. Alvast een voorproefje? Ga naar www.kunstkijkroute.nl.
Reserveren voor KunstKijkDagen
De huidige Coronamaatregelen maken het nodig dat u een plekje reserveert om de KunstKijkDagen in het Rietveldpaviljoen te bezoeken.
Van 23 t/m 26 september kun je tussen 10.00 en 18.00 uur je bezoek plannen voor de KunstKijkDagen.
Architectuurfotograaf Dirk Verwoerd heeft in opdracht van FASadE de architectuurstroming Structuralisme in Amersfoort, Hoevelaken en Leusden in beeld gebracht.
Met Structuralisme wordt een architectuurperiode aangeduid die vanaf de jaren ’60 markante gebouwen en buurten heeft voortgebracht. Vaak zijn deze opgebouwd uit kleinere delen, die in geometrische patronen samen een structuur vormen. In en rond Amersfoort staan landelijk en zelfs internationaal bekende projecten uit deze periode.
De tentoonstelling illustreert het brede spectrum dat het Structuralisme omvat: van zakelijk kantoor tot romantisch paleisje. Daarnaast plaatst de tentoonstelling de lokale projecten in een breder perspectief.
Naast deze expositie zijn er in deze periode nog de volgende activiteiten rond het thema structuralisme:
- Woensdag 8 september: Architectuurcafé 'De toekomst van jong erfgoed' met Herman Hertzberger en Abel Blom ➜ Meer info »
- Zaterdag 11 en zondag 12 september: Fietstochten tijdens Open Monumentenweekend ➜ Meer info & aanmelden
- Donderdag 16 september: Architectuurlezing Volksuniversiteit 'Structuralisme in architectuur en stede(n)bouw' door Johan Galjaard ➜ Meer info & aanmelden
Van 2 tot en met 19 september laten studenten van de TU Delft de resultaten van hun werk zien. Zij hebben zich afgelopen jaar verdiept in de potentie van het Rietveldpaviljoen en het plantsoen van de Zonnehof.
Op zaterdag 11 september opent Micha de Haas, de Stadsbouwmeester van Amersfoort, deze expositie en die middag zijn de studenten zelf aanwezig om hun maquettes en ontwerpschetsen toe te lichten.
Religieuze overgave: gelovigen in aanbidding voor hun god, rechtstreeks of met een voorwerp als interactie.
Soms is dat een heiligenbeeld dat wordt aangeraakt of gekust, soms een kaarsje dat wordt aangestoken. Sommigen knielen, anderen dompelen zich onder in een rivier die vanaf de Himalaya naar de oceaan stroomt. Een moment van stille contemplatie of van samenzang. Een brandend kaarsje, waarvan het hete kaarsvet op je handpalm druppelt zonder dat ie het voelt.
Gerda Kalmann legt al jarenlang beelden vast van overgave en devotie. Niet omdat ze zelf die religieuze gevoelens deelt, maar omdat haar camera die intense beleving van de gelovige gewoon wil of moet vastleggen. Ze geeft zich er zelf aan over.
Meet & greet
Op vrijdag 20 augustus is Gerda aanwezig om persoonlijk tekst en uitleg te geven over haar expositie.
Deze expositie - in twee delen - toont een selectie van foto’s van leden van vijf Amersfoortse fotoclubs: Fotokring Eemland, ZoneV, Fotogroep deeez!, Keistad Fotocollectief en Fotoclub Keistad. De curatoren Diana Bokje en Tom Meerman hebben ieder een gedeelte van de expositie samengesteld.
15 juli t/m 1 augustus: Herhaling expositie 2020
Vanwege het coronabeleid werd deze expositie in december 2020 al na een paar dagen gesloten. Curator Diana Bokje selecteerde 32 prachtige foto’s voor aan de muur. Aanvullend zijn er nog 44 foto’s te zien op een groot beeldscherm.
5 augustus t/m 29 augustus: Wondere Wereld
Voor de nieuwe expositie hebben de bijna 200 leden van de vijf fotoclubs zich uitgedaagd met creativiteit en kunstzinnigheid. Curator en fotograaf Tom Meerman maakt een selectie van 90 foto’s, teksten en video’s. Het gaat om foto’s die gecreëerd zijn. Dat kan tijdens het fotograferen, maar ook middels bewerkingsprogramma’s achteraf. Men speelt als het ware met de werkelijkheid waardoor foto’s als kunst gezien kunnen worden. Waardoor er een wondere wereld ontstaat. Het is aan de bezoeker van het Rietveldpaviljoen om te bepalen waar ze naar kijken.
Met deze twee exposities krijgen bezoekers een goed beeld van het talent uit Amersfoort. Ieder weekend is er gelegenheid om kennis te maken met de vijf fotoclubs.
Meet & greet de Amersfoortse fotoclubs
Ieder weekend zijn er fotografen van de Amersfoortse fotoclubs aanwezig. Je kunt bij hen terecht voor toelichting op de foto’s en de opzet en activiteiten van de vijf fotoclubs.
Overzicht van de meet & greets »
Middelmaat, een begrip dat niet op veel sympathie hoeft te rekenen. Maar is dat terecht? Het statistisch begrip ‘gemiddelde’ is het totaal van de gemeten waarden gedeeld door het aantal waarden. Niet meer en niet minder. Een tweedimensionale werkelijkheid.
Het begrip middelmaat is in het domein van het gezonde verstand terechtgekomen. Met als direct gevolg, dat het begrip gekoppeld is aan een waarde-oordeel. En dat is niet direct een positief waarde-oordeel.
In de kunsten heeft middelmaat eenzelfde slechte naam gekregen. Middelmatige kunst, daar is er al zoveel van. Kunst moet klaarblijkelijk excelleren. Maar ten opzichte van wat? Auto’s kan je onderling vergelijken. Met een vergelijkbare motor kan je testen welke auto harder rijdt, of sneller. Maar een auto van Panamarenko? Waarmee moet je die vergelijken? Het zou al een teleurstelling zijn als de auto überhaupt zou rijden. Hoe moet je vaststellen of de auto van Panamarenko middelmaat is of excelleert? Je kan de auto alleen met zichzelf vergelijken. De auto van Panamarenko is én middelmaat én buitengewoon. De auto is alles ineen, omdat er maar één is. In de kunst is er maar één perspectief, dat van het kunstwerk zelf. Leve de middelmaat in de kunst!
Aan de tentoonstelling werken mee: Lente Brugge, Robert van Laar, Leo van der Veen, Maarten van der Laag en Theo Naessens.
Time to slow down
Time to see the motion
Time to feel the moment
Time to live the present
gedicht: Victor Dissel
Met werk van
- Gerda Kalmann (fotograaf) richt de blik op wereldwijde en intense, diepgewortelde devotie die misschien wel sterker is dan ‘het gezonde verstand’… (t/m 29 augustus)
- Heleen van Tilburg (fotograaf) transformeert de reële wereld tot abstracte kunst en roept op om met je ogen te dwalen…
- Fred Oosterhuis (bouwkundig fotograaf), David de Vries (bouwkunde student en onderzoeker) en Watze de Haan (visuele verhalenverteller) nemen je mee langs strakke bouwplaatsen, verstilde grachten, architectuur toen en nu…
- René (fotograaf) en Victor (audiovisueel kunstenaar) Dissel onderzoeken de verbinding tussen de mens en zijn omgeving en noemen het photomorphose…
- De Amersfoortse fotoclubs
Meet & greet fotografen Salon033
Ieder weekend zijn er fotografen van Salon033 aanwezig. Je kunt bij hen terecht voor toelichting op de foto’s.
Overzicht van de meet & greets »
Wat is het verhaal achter de foto die we op de voorpagina van een nieuwssite of krant zien? En wat is de invloed van de maker ervan op onze beeldvorming? Hoe kan een foto ons zo raken dat we het beeld vele jaren later nog helder op ons netvlies hebben?
De expositie IMPACT - photos that matter gaat over het werk van fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.
Impact
In het Rietveldpaviljoen laten fotografen en beeldend kunstenaars beelden zien die zij met nadruk (‘this matters!”) willen laten zien. Vaak met de bedoeling om schrijnende situaties onder de aandacht te brengen. Soms om de geportretteerde een hart onder de riem te steken of om geld te genereren voor het oplossen van een probleemsituatie. Maar altijd om te voorkomen dat de gefotografeerde situatie of mens in de vergetelheid verdwijnt. Altijd om ‘impact’ te weeg te brengen.
Prijswinnende fotografen
Er is werk te zien van prijswinnende fotografen als Cynthia Boll, llvy Njiokiktjien en Sandra Minten.
Ook zijn er fotoseries te zien van bevlogen Amersfoortse fotografen Pauli Gerritsen, Jaco Klamer en Annemiek van der Kuil. En van de Balinese Rudi Waisnawa.
Nederlands-Indië
De complexe historie van Nederlands-Indië / Indonesië heeft ook een aparte plaats in deze expositie. In vier delen worden foto’s met passende verhalen getoond.
- De oorlog in Nederlands-Indië ➜ lees meer
- De overstap van Nederlands-Indië naar Nederland ➜ lees meer
- Diversiteit met familiefoto’s met poesaka’s (tastbare herinneringen) ➜ lees meer
- De derde generatie van in Nederland geboren mensen met Indische roots ➜ lees meer
Beeldende kunst
Zoals altijd is er ook bijpassende beeldende kunst te bewonderen. De beelden bij deze expositie zijn van Annemie Ewalts.
Expokrant
Bij de expositie hoort een dikke expokrant, bomvol foto’s, artikelen en achtergronden van de getoonde werken. ➜ Lees de expokrant »
Nevenprogramma
De expositie nodigt uit tot gesprek, tot het uitdiepen van de vraag hoe de kracht van een foto kan worden vergroot.
Zondag 13 juni: Muzikale Meet & Greet met Sandra Minten ➜ Lees meer »
Zondag 20 juni: Meet & Greet met Riekje Hoffman, Armando Ello en Simone Berger ➜ Lees meer »
Zaterdag 26 juni & Zondag 27 juni: Meet & Greet met Pauli Gerritsen ➜ Lees meer »
Zondag 4 juli: Meet & Greet met Kopzorg op Bali / Annemiek van der Kuil ➜ Lees meer »
Zondag 11 juli: Speciale laatste dag & Finissage ➜ Lees meer »
Donderdag 25 maart: Books on Tour - Indische avond. Presentator Adriaan van Es ontving dichter/performer Ellen Deckwitz, schrijver/journalist Diederik Samwel en filmmaker Jazzy Taihuttu. Bekijk op YouTube
Donderdag 6 mei: Dubbelinterview over de taal van fotografie met Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden. Bekijk op YouTube
2020
Wegens succes verlengd...
Deze expositie was in september en oktober te zien in de Sint Joriskerk. Nu te zien op de thuisbasis van 033fotostad.
Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?
Verlangen naar thuis
Deze expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.
Diversiteit
De expositie geeft een heel divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Militairen, betrokken bij de strijd, willen ook naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers.
Gevolgen
Bij thuiskomst blijkt dat de Tweede Wereldoorlog heel uiteenlopende persoonlijke gevolgen heeft. Dat maakt het moeilijk om relaties te herstellen, de draad is niet zomaar op te pakken. De ervaringen zijn vaak niet te vertellen en al helemaal niet te bevatten. De expositie doet beseffen: met de bevrijding was de oorlog nog lang niet afgelopen. De oorlog blijft een rol spelen in de levens van miljoenen mensen.
Van Tweede Oorlog tot het heden
Naar huis? / Coming Home? toont beelden uit diverse landen. Bijzonder zijn beelden uit een Russische privé collectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.
Organisatie en samenwerking
De expositie Naar huis? / Coming Home? wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Diverse archieven in binnen- en buitenland hebben beeldmateriaal beschikbaar gemaakt. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds, Gemeente Amersfoort en Stichting Kunst in Amersfoort.
Veertig Amersfoortse kunstenaars tonen hun beste werk tijdens de jubileumtentoonstelling ‘Een kwart eeuw KunstKijkRoute’. De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat 25 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland.
In het Rietveldpaviljoen is werk te zien van onder andere Riejanne Boeschoten, Foktjen Koning, Wilma Luigjes, Willem van Roozendaal en Trudi Willenborg.
De toegang is gratis!
Reserveren voor de KunstKijkDagen doe je hier. [site KunstkijkRoute.nl]
Voor meer informatie: www.kunstkijkroute.nl
Landelijk Kunstenaarsgenootschap (LKG) de Ploegh viert haar 75-jarig jubileum onder andere in het Rietveldpaviljoen.
Er is werk te zien en te koop van 32 kunstenaars, waaronder 2 jonge gastkunstenaars, die bij LKG de Ploegh zijn aangesloten.
De kunstenaars reageren met hun werk op de uitspraak van architect Gerrit Rietveld: “Elke ware schepping verandert het inzicht, de eisen en de behoeften van de tijd en komt in botsing met nog heersende eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus de plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de geldende eisen en de noodzakelijkheid.”
Op basis van dit citaat leveren ze een onverwachte, bijzondere bijdrage met de nadruk op het experiment. Naast installaties en groter monumentaal werk worden er ook series van kleiner werk getoond.
Naast het Rietveldpaviljoen is er ook werk te zien in Archief Eemland, Museum Flehite en bij Galerie de Ploegh.
De toegang is gratis!
Rond het 75-jarig jubileum zijn de volgende gratis activiteiten georganiseerd:
- Donderdag 22 oktober (12.00-16.30) Meet & greet met Heleen van Nieuwland en Hadewijch Ouwendijk ➜ reserveren/tickets
- Donderdag 22 oktober (16.30-19.15): Meet & greet met Janine Eshuis en Mark van Praagh ➜ reserveren/tickets
- Donderdag 22 oktober (19.30-21.30): Lezing door Lex van de Haterd over de hoogte- en dieptepunten van 75 jaar De Ploegh. ➜ reserveren/tickets
- Vrijdag 23 oktober (12.00-16.45): Meet & greet met Monica de Jong en Jacqueline Bohlmeijer ➜ reserveren/tickets
- Zaterdag 24 oktober (12.00-16.45): Meet & greet met Rob Schreefel en Ruben van der Scheer ➜ reserveren/tickets
- Donderdag 29 oktober (12.00-16.45): Meet & greet met Cécile van Spronsen en Barbara Bläsing ➜ reserveren/tickets
- Donderdag 29 oktober (17.00-20.30): Meet & greet met Marit Otto en Jelle van Houten ➜ reserveren/tickets
- Vrijdag 30 oktober (12.00-16.45): Meet & greet met Wanda Janota en Jan van Dijk ➜ reserveren/tickets
- Zaterdag 31 oktober (12.00-16.45): Meet & greet met Jaap Beets en Anna Belleforte ➜ reserveren/tickets
- Zondag 1 november (11.00-13.00): Kunstenaarsgesprek Frits Nolte met Marit Otto, Rian Peeperkorn en Jelle van Houten. ➜ reserveren/tickets
- Zondag 1 november (13.00-15.00): Meet & greet met Linda Verkaaik en Henriëtte Coppes. ➜ reserveren/tickets
- Zondag 1 november (15.00-17.00): Meet & greet met Linda Verkaaik en Henriëtte Coppes en muziek bij het werk van Marit Otto. ➜ reserveren/tickets
- Donderdag 5 november (12.00-16.45): Meet & greet met Rian Peeperkorn en Willemijn van Dorp ➜ geannuleerd
- Donderdag 5 november (17.00-19.15): Meet & greet met Jimi Klein Bruinink en Hannah Blom ➜ geannuleerd
- Donderdag 5 november (19.30-21.30): Lezing door Wichard Maassen over de levensloop van de 3 Ploegh-oprichters. ➜ geannuleerd
- Vrijdag 6 november (12.00-16.45): Meet & greet met Caroline Doornenbal en Birgitte Janssen ➜ geannuleerd
- Zaterdag 7 november (12.00-16.45): Meet & greet met Suzan van Lieshout en Bernadette Goossens ➜ geannuleerd
- Zondag 8 november (12.00-16.45): Meet & greet met Nan Mulder en Gea Karhof ➜ geannuleerd
Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?
Verlangen naar thuis
Deze expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.
Diversiteit
De expositie geeft een heel divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Militairen, betrokken bij de strijd, willen ook naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers.
Gevolgen
Bij thuiskomst blijkt dat de Tweede Wereldoorlog heel uiteenlopende persoonlijke gevolgen heeft. Dat maakt het moeilijk om relaties te herstellen, de draad is niet zomaar op te pakken. De ervaringen zijn vaak niet te vertellen en al helemaal niet te bevatten. De expositie doet beseffen: met de bevrijding was de oorlog nog lang niet afgelopen. De oorlog blijft een rol spelen in de levens van miljoenen mensen.
Van Tweede Oorlog tot het heden
Naar huis? / Coming Home? toont beelden uit diverse landen. Bijzonder zijn beelden uit een Russische privé collectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.
Organisatie en samenwerking
De expositie Naar huis? / Coming Home? wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Diverse archieven in binnen- en buitenland hebben beeldmateriaal beschikbaar gemaakt. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds, Gemeente Amersfoort en Stichting Kunst in Amersfoort.
Activiteitenprogramma
Naast de foto-expositie wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd.
• Zaterdag 12 september is van 12:00 tot 13:00 uur de officiële opening door burgemeester Lucas Bolsius.
• Donderdag 24 september 19:30 - 21:30: "De laatste getuige", over een tocht van kamp Amersfoort naar Neuengamme en terug, een lezing door Frank Krake. ➜ meer info & tickets
• Vrijdag 9 oktober 15:00 – 17:00 uur: Project presentatie "The Island of All Together" met Marieke van der Velden. ➜ meer info & tickets
• Zaterdag 24 oktober 14:30 - 16:30: "Fotoproject Respect", een lezing door Johan Bergsma. ➜ meer info & tickets
Impressie
Theo Miltenburg, mede-curator van de expositie Naar huis? / Coming Home?, vertelt in 4 video's kort over deze bijzondere expositie.
- Deel 1: fotograaf Valery Faminsky ➜ bekijk
- Deel 2: Naar Canada ➜ bekijk
- Deel 3: Bertus Bavelaar ➜ bekijk
- Deel 4: fotografe Emmy Andriesse ➜ bekijk
Locatie
Sint Joriskerk
Hof 1
3811 CJ Amersfoort
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur.
De kerk kan gesloten zijn vanwege verhuur, bekijk hier de actuele openingstijden van de Sint Joriskerk.
Reserveren voor een bezoek aan deze expositie is niet nodig!
Kosten
€ 3,50 p.p. voor de expositie; € 5 voor lezingen 033fotostad.
In het kader van de manifestatie WEEF is in het Rietveldpaviljoen een overzicht van het bijzondere oeuvre van kunstenaar Maria Blaisse te zien.
Het werk van Maria Blaisse bestaat uit een jarenlang onderzoek waarbij ze zich laat inspireren door natuurlijke vormen en materialen. Hoewel ze is opgeleid als textielkunstenaar, werkt Blaisse vooral ruimtelijk en naast textiel ook met rubber en bamboe.
Ze werkte samen met modeontwerper Issey Miyake, zangeres Paula Abdul, pianist en componist Ludovico Einaudi en het Spaanse Schoenenmerk Camper.
Haar werk vormt samen met de architectuur van Gerrit Rietveld een spel van licht, ruimte en verrassende vormen.
WEEF toont ook zeven foto’s die Cas Oorthuys in de jaren vijftig in Amersfoort maakte, onder andere van handweverij Kapelhuis in de Volmolen.
Voor meer informatie: www.weef.nu
Kosten
Voor een bezoek aan de expositie WEEF SOLO in het Rietveldpaviljoen gelden de reguliere toegangsprijzen. Voor € 4,00 extra kun je t/m 18 oktober in het Rietveldpaviljoen een WEEF passe-partout kopen. Met deze passe-partout zijn ook de overige deelnemende locaties van WEEF te bezoeken. Na 18 oktober is de passe-partout nog steeds te koop in het Rietveldpaviljoen, deze kost dan € 7,50.
De WEEF passe-partout is geldig van 24 sept. t/m 18 okt. in het Rietveldpaviljoen en van 3 okt. t/m 22 nov. bij de overige deelnemende locaties van WEEF.
De passe-partout is ook te koop bij Museum Flehite en VVV Amersfoort.
Sandra Minten volgt al enkele jaren een Roma familie in Roemenië. Ze onderzoekt hoe haar hoofdrolspelers hun leven vorm geven met alle regels, relaties en verplichtingen die ze van hun omgeving en van zichzelf opgelegd krijgen. Ze fotografeert rauwe situaties met een liefhebbend oog, vanuit alle hoeken en posities om emoties te vangen, karakters te ontdekken en relaties te zien.
Met het werk in haar boek “Am Viatã- I have life“ won ze diverse prijzen en exposeerde ze o.a. op het fotofestival Naarden.
Van 17 t/m 20 september is een kleine selectie van haar werk te zien. In januari 2021 zal in het Rietveldpaviljoen een grotere expositie te zien zijn van haar werk.
Op dinsdag 15 september geeft Sandra een lezing, exclusief voor de leden van de Fotokring Eemland.
De vonk van de Duitse portret- en documentaire fotograaf August Sander (1876 – 1964) is overgeslagen op Nederlandse portretfotografen zoals Koos Breukel, Eddy Posthuma de Boer, zijn dochter Tessa Posthuma de Boer en Hans de Kort, die hun werk tonen in deze expositie.
August Sander staat bekend als een van de belangrijkste Duitse portretfotografen van de vroege twintigste eeuw. Hij zag de taak van de fotografie om een waarheidsgetrouwe, objectieve weergave van de werkelijkheid te geven. August Sander geloofde heilig dat iemand getekend wordt door de tijd waarin hij leeft en dat hij dit als fotograaf kon laten zien. Opmerkelijk is het evenwicht dat hij in zijn foto's bereikt tussen de geportretteerde als type en als individu.
De expositie bevat foto’s van andere portretfotografen die zich scharen in Sander’s manier van waarheidsgetrouwe, pure portretten. Fotografen bij wie de vonk is overgesprongen.
We zijn heel blij met aanvullend werk van toonaangevende fotografen als:
- Koos Breukel ➜ lees meer
- Hans de Kort ➜ meet & greet - zaterdag 8 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Eddy Posthuma de Boer ➜ meet & greet - zaterdag 15 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Tessa Posthuma de Boer ➜ meet & greet - zaterdag 15 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
Amersfoortse inbreng is er van:
- Rob Acket ➜ meet & greet - zondag 30 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Pauli Gerritsen ➜ meet & greet - zondag 30 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Annemiek van der Kuil ➜ meet & greet - zaterdag 22 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Jacco Oskam ➜ meet & greet - zaterdag 22 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Jolanthe Lalkens ➜ meet & greet - zaterdag 8 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
Een wezenlijk onderdeel van de expositie is, zoals we in het Rietveldpaviljoen steeds nastreven, beeldende portretkunst van de kunstenaars:
- Hanna Blom ➜ lees meer
- Carolien Magnus ➜ meet & greet - zaterdag 8 aug. van 14 tot 16 uur » lees meer
- Margriet Eyken ➜ meet & greet en live portrait performance - zaterdag 15 aug. van 12:15 tot 16:45 uur » lees meer
Zondag 13 september neemt het Fotografencafé je van 14:30 tot 16:30 uur mee op expeditie: ‘On the road again'. » lees meer en koop je ticket(s)
Het Fotografencafé neemt je mee naar de expositie ‘Portretten – De vonk van August Sander’.
Fotograaf Tessa Posthuma de Boer en galeriehouder Roel van Santvoort gaan in gesprek met bezoekers over de bijzondere serie ‘The Others’. Hans de Kort legt uit hoe hij fotografeert met een reusachtige grote houten camera en foto’s afdrukt via het natte collodium procedé. Pauli Gerritsen gaat in gesprek over ‘In The Doorway’ en Annemiek van der Kuil over haar ‘wereldse ontmoetingen’.
Genoeg voeding voor een fotograaf/fotografieliefhebber.
Koop hier je ticket(s) voor deze editie van fotografencafé.
Na twintig jaar neemt Theateratelier Het Wilde Oog afscheid van haar muzen, de Spakenburgse Diva’s. Dit doen ze met een interdisciplinair kunstwerk.
De gestolde erfenis in de opslag (rekwisieten/objecten, textiel/stoffen) wordt getransformeerd tot een energetisch ruimtelijk werk in het Rietveldpaviljoen.
Keiko Sato, beeldend kunstenaar, recyclet het materiaal van twintig jaar fotografie/film/theater tot een kunst-landschap.
Het Wilde Oog, theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run, voegt foto’s en een videoperformance toe.
Simon Akkerman, componist, reageert hierop met een soundscore.
Keiko Sato
Twee weken lang zal een deel van de bovenverdieping in het Rietveldpaviljoen de werkplek zijn van Keiko Sato, Japans-Nederlandse kunstenaar. Van 13 t/m 21 augustus bouwt zij aan een landschap dat zich uitstrekt over de hele ruimte. Op donderdag 13, vrijdag 14 augustus, donderdag 20 en vrijdag 21 augustus kunnen bezoekers Keiko Sato aan het werk te zien.
Het Wilde Oog
Het Wilde Oog voegt foto’s en video performance toe.
Op drie dagen kan het publiek zelf onderdeel zijn van het totale landschap worden door hier te worden gefotografeerd. De fotoshoots vinden plaats op zaterdag 29 augustus, donderdag 3 september en vrijdag 11 september van 12.00 tot 17.00 uur.
Hiervoor kun je reserveren via: info@hetwildeoog.nl.
Je geeft aan welke tijd (om het heel of halve uur) en met hoeveel personen je komt. Daarop volgt een bevestiging.
Het resultaat van dit groeiende en interactieve kunstwerk is tijdens de overige openingstijden te bewonderen. Op de overige dagen tussen 29 augustus en 13 september is de installatie te bezoeken zonder aanwezigheid van de fotograaf.
Deze expositie is een initiatief van 033fotostad en te bekijken in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. Stilstaan | Het is een tentoonstelling om bij stil te staan. In woord en beeld wordt de lijn tussen geboorte en dood geschetst. Concepten als nieuw leven, groei, liefde, trouw, lijden en afscheid worden belicht door de fotografe Ellen Kolff en de dichteres Mattie Goedegebuur. Ook de lijn van de seizoenen is zichtbaar in het tentoongestelde werk. In 2018 heeft hun samenwerking geleid tot exposities op verschillende locaties gerealiseerd door 033fotostad, die als visie heeft om door hun activiteiten Amersfoorters te betrekken die niet vaak met kunst en cultuur in aanraking komen. Openingstijden: iedere zaterdag van 11:00u–15:00u. Iedere zondag is er om 10:30u een kerkdienst, waarna de kerkdeuren tot 12:00u geopend zijn. Toegang gratis. Sint Franciscus Xaveriuskerk |
Licht en Ruimte zijn twee typerende Rietveldbegrippen. Curator Diana Bokje heeft een selectie gemaakt van circa 20 foto’s die dit thema uitbeelden.
De foto’s van 16 fotografen die als vrijwilliger bij het Rietveldpaviljoen betrokken zijn, spelen met twee uitspraken van architect Gerrit Rietveld: “de bouwmassa is de begrenzing van de lege ruimte” en "licht, dat nergens een reflectievlak ontmoet, verlicht de ruimte niet".
Bewonder de foto’s van fotografen Anne Bos, Wim Brummelman, Inger Israel, Heleen Jonkman, Evelien Kremer, Paul Kruyswijk, Tessa Lankester, Cara Louwman, Ton van de Pal, Rob Renshof, Ben Rijnink, Mark Spoelstra, Joke Vollebregt en Coritha Wijnen.
FASadE, Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap, heeft de Takketoer samengesteld: een architectuurroute voor jonge mensen langs bijzondere oude gebouwen van stadsarchitect C.B. van der Tak.
Stadsarchitect C. B. Van der Tak heeft het aanzien van Amersfoort mede bepaald. FASadE heeft een nieuwe routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. Speciaal voor kinderen in het basisonderwijs is er de Takketoer: een boekje met opdrachten, waarin op speelse wijze de blik op architectuur wordt scherpgesteld. De architectuurroute kan zo (geheel coronaproof) in gezinsverband worden gefietst.
Een aantal fotografen verbonden aan 033fotostad fietsten de Takketoer. Van de foto's die zij maakten van twee bekende gebouwen van stadsarchitect Van der Tak is een kleine expositie ingericht in het Rietveldpaviljoen. De foto's zijn daar te zien tot 9 augustus.
Deze lente-editie van Salon033 toont uiteenlopende vormen van natuurfotografie, waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende technieken.
Zeven fotografen tonen hun werk:
- Saskia Boelsums,
- Andreas Thedieck,
- Wim Brummelman,
- Manoek Buijink,
- Bert van den Broek,
- Gerda van der Horst
- Matt Bosma.
Zij laten twee stromingen in de natuurfotografie zien. De ene groep fotografen wil zo accuraat mogelijk de werkelijkheid weergeven en ziet in natuurfotografie voornamelijk het illustratieve en wetenschappelijke belang, terwijl de andere groep het grote publiek wil overtuigen van de schoonheid van de natuur. De tweede groep legt iets van zichzelf in het beeld: een opvatting, emotie.
De zeven fotografen en kunstenaars hebben tijdens de lockdown in video-interviews hun werk toegelicht. Deze zijn te bekijken via ons YouTube kanaal.
De verschillende fotoseries zijn aangevuld met werk van zes beeldend kunstenaars: Barbara Bläsing, Marian Dessing, Jeroen Heij, Carolien Magnus, Hilde Paalvast en Anna Reerds.
De stenen beelden van Carolien Magnus sluiten mooi aan op de natuurfotografie van Bert van den Broek en Saskia Boelsums. Ze gaat uit van de vorm van de steen en zoekt naar de spanning tussen vlakken en rondingen.
Hilde Paalvast toont glaskunst waarbij ze gebruik maakt van de glassfusion techniek.
Marian Dessing ontwerpt allerlei functionele producten, waarbij natuur soms haar uitgangspunt is en waarbij zij bestaande materialen hergebruikt.
Twee fotografen, Rob Acket en Popel Coumou, laten hun kijk op architectuur zien. Acket fotografeerde naoorlogse monumenten en Coumou’s werk behandelt een smalle lijn tussen architectonische vormen, innerlijke spanning en emotie.
Door weinig te laten zien kun je heel veel suggereren. In de omgeving van Coumou’s werk heeft Anna Reerds haar mixed media installatie ‘Soelaas’ geplaatst, die refereert aan de onkunde en treurigheid van de mens. Door fotografie, schaalmodellen, film, animatie en illustratie te combineren, speelt zij met realiteit en creëert zij een wereld die enerzijds doet denken aan die van ons, maar anderzijds aan een vreemde en absurde wereld.
“Als ik in een snackbar zit, bij een wasserette naar binnen kijk, of door een halfleeg winkelcentrum loop, voel ik mij fijn, getroost. 'Soelaas' gaat over plekken als deze, plekken die een soort onkunde, treurigheid en eenzaamheid van de mens uitstralen. Ze laten zien dat de mens niet perfect is, en dat dat oké is.”
Vanaf 11 juni worden de foto’s van naoorlogse monumenten van Rob Acket aangevuld met sculpturen uit keramiek en hout van Barbara Bläsing met als titel ‘Stilte Cirkel voor de Douglas Den’.
Haar werk verbeeld het beleid van natuurmonumenten om o.a. Douglas Dennen op grote schaal op de Veluwe te kappen met als reden dat ze exoten zijn en daarom niet in Nederland thuis horen. Barbara vraagt met deze combinatie stil te staan bij het feit, dat ten behoeve van verstedelijking, de natuur dikwijls op de tweede plaats komt en soms geheel verdwijnt.
Tijdens de lockdown was er een ‘meet & greet’ met Rob. Je kunt nog online met hem meelopen.
Door de versoepeling van de coronamaatregelen is de expositie 'Vrijheid' vanaf 11 juni weer te bezoeken. We organiseren online interviews met de fotografen.
Deze zijn te bekijken via ons YouTube kanaal en worden regelmatig aangevuld.
Zes fotografen geven hun blik op vijheid. Saskia Aukema, Evelien Kremer, Klaas van Huizen, Pascale Hustings, Rob Renshoff en Coritha Wijnen.
Vanwege de gedwongen sluiting is de expositie ook online beschikbaar gemaakt. Treed binnen in onze digitale kunsthal:
In korte video’s zijn de fotoseries aangevuld met gedichten die door Marijke Kleijn zijn geselecteerd en ingesproken. Deze zijn te vinden op ons YouTube-kanaal.
Op 4 mei is de expositie online geopend. De openingstoespraak door Arjeh Kalman, onder muzikale begeleiding van 12jarige harpiste Eva Haverkamp is online nog te bekijken.
Met een 4 mei toespraak door Arjeh Kalmann, publicist en oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant, begeleidende muziek door harpiste Eva Haverkamp (12 jaar) met een eigen bewerking van 'Dance of the Night' van Meg Robinson en een selectie van de expositie 'Vrijheid'.
Als gevolg van het coronavirus is de expositie 'Architectuurfotografie' alleen digitaal te bezoeken. We organiseren online interviews met de fotografen.
Deze zijn te bekijken via ons YouTube kanaal en worden regelmatig aangevuld.
In samenwerking met FASadE, Amersfoorts forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp.
Architectuur is een belangrijk aandachtspunt in het “huis voor beeldcultuur” dat Rietveldpaviljoen wil zijn. In 2020 werkt 033Fotostad dan ook van harte samen met FASadE (Dag van de Architectuur, Monumentendag, e.v.a.). De resultaten van het werk van ‘onze fotografen’ is in september te zien rond Open Monumentendag.
De samenwerking wordt afgetrapt met deze expositie. Van de alom geroemde fotografe Popel Coumou tonen we een zestal werken waarin zij gevoelens van nostalgie en melancholie onderzoekt en hoe deze gevoelens verbonden zijn aan ruimte en locatie. Ook de jonge architectuurfotografen Bjørn Vijlbrief (Amsterdam) en David Pronk (Amersfoort) exposeren met hun bijzondere kijk op moderne architectuur.
Architectuurfotografen die actief zijn in de Amersfoortse fotoclubs zijn uitgenodigd werk in te zenden, waarvan een selectie aan deze gezamenlijke expositie toegevoegd wordt: Diana's Choise.
Vanaf 8 maart wordt exposant Rob Acket toegevoegd, die een groot aantal naoorlogse monumenten gefotografeerd heeft.
De architectuurexpositie krijgt de komende maand een centrale plaats in het Rietveldpaviljoen. Met ieder weekend ook een interessante activiteit voor fotografen.
Aanvullend randprogramma:
Zondag 15 maart
- 14:00 - 16:00 uur [doorlopend]: Meet & Greet met Rob Acket
Fotograaf Rob Acket fotografeerde ‘jonge monumenten’. We selecteerden de bouwwerken die uit dezelfde jaren (rondom 1959) stammen als het Rietveldpaviljoen. Acket gaat met bezoekers in gesprek over zijn werkwijze en over de na-oorlogse monumenten die hij in beeld bracht. Een mooi tijdsbeeld!
Zondag 22 maart
- 14:00 - 15:15 uur: Workshop Architectuurfotografie door Bjørn Vijlbrief
Droog buiten? Dan ga je samen met fotograaf Bjørn Vijlbrief op pad voor een kennismakingsworkshop (abstracte) architectuurfotografie. De focus ligt op het fotograferen van details, waarbij Vijlbrief je leert om op een eigenzinnige, soms abstracte manier naar gebouwen te kijken. Meedoen? Lees hier meer over de workshop.
Fotograaf Rob Acket [Architectuurfotografie] fotografeerde ‘jonge monumenten’. We selecteerden de bouwwerken die uit dezelfde jaren (rondom 1959) stammen als het Rietveldpaviljoen.
De toelichtende wandeling van Jos Ruijssenaars langs alle nieuwe werken van de deelnemers aan deze Salon033 en Rob Acket [Architectuurfotografie.
Foto’s en teksten schetsen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht. De ontreddering van de slachtoffers, de razzia’s, het puin, het gebrek aan voedsel, de uitsluiting en vervolging van joden en de uitzinnige opluchting van de bevrijding; het komt allemaal voorbij. Specifieke Utrechtse aspecten komen aan bod zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijkse leven ging, tegen het decor van de oorlog door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor. De beelden zijn gekozen uit de collecties van musea en archieven en uit inzendingen van het publiek.
De expositie hoort bij het landelijke project 75 Jaar Vrijheid ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s'.
Rondom deze expositie organiseert 033Fotostad het navolgende randprogramma:
Zaterdag 22 februari
- 14.00 en 15.00 uur: Rondleidingen.
Een gids vertelt enkele verhalen achter de foto’s en licht de achtergrond van de expositie toe. Aanmelden niet nodig, verzamelen bij de balie.
Zondag 23 februari
- 14.00 - 14.45 uur: Gedichten & muziek over vrijheid.
David van Den Bosch en de huidige stadsdichter Jacques de Waart dragen enkele gedichten voor over het thema vrijheid. De harpiste Janneke van der Lugt stemt haar muziekkeuze op het thema af. - 15.15 - 15.30 uur: Oorlog in de provincie, de speurtocht naar beelden en verhalen.
Alexandra Kolesnikova, student Internationale betrekkingen en geschiedenis, werkte met Jeanet Benschop, Micha Bruinvels en Ad van Liempt in het projectteam. Zij speurden naar foto’s en verhalen in archieven, in musea en kregen van particulieren foto’s. Hoe vind je in die duizenden beelden juist de iconische foto’s? - 15.30 - 16.00 uur: De kracht van beelden: iconische foto’s.
Welke rol spelen foto’s bij het vastleggen van herinneringen? Welke beelden worden wereldwijd in het collectief geheugen bewaard? Met Femke Rotteveel, directeur Fotodok. - 16.00 - 16.30 uur: Muziek & gedichten.
Janneke van der Lugt speelt harp, David van Den Bosch en de huidige stadsdichter Jacques de Waart dragen enkele gedichten voor.
Donderdag 27 februari
- 20.00 uur: Amersfoort in de frontlinie
De schrijvers José Huurdeman en Ronald Polak vertellen verhalen over hoe alle Amersfoortse inwoners en het vee bij het begin van de oorlog zijn geëvacueerd naar Noord Holland. En wat er gebeurde toen de frontlinie aan het eind van de oorlog langs het Valleikanaal lag.
Zaterdag 29 februari
- 14.00 en 15.00 uur: Rondleidingen.
Een gids vertelt enkele verhalen achter de foto’s en licht de achtergrond van de expositie toe. Aanmelden niet nodig, verzamelen bij de balie.
Zondag 1 maart
- 11.30 - 12.30: Beelden en verhalen uit Kamp Amersfoort en van het Sovjet Ereveld.
Onderzoeker Remco Reiding leidt u rond over het Sovjet Ereveld, vertelt u over de oorlogsslachtoffers die hier begraven liggen, laat geheimen achter de stenen zien en praat u bij over de opsporing van nabestaanden. Kosten: € 5,- p.p. (gratis voor adoptanten van de Stichting Sovjet Ereveld.). Aanmelden is noodzakelijk: info@sovjet-ereveld.nl
Deze rondleiding vindt plaats op het Sovjet Ereveld, Dodeweg 31, Leusden. - 15.30 - 16.30: Beelden en verhalen, Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld
Willemien Meershoek, directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Remco Reiding, directeur Stichting Sovjet Ereveld, tonen in het Rietveldpaviljoen foto’s uit de expositie en vertellen de verhalen die achter de foto’s schuilgaan.
Donderdag 5 maart
- 20.00 uur: Sprekende beelden, de kracht van het verhaal.
Ad van Liempt, journalist, auteur en programmamaker, vertelt verhalen achter de foto’s die op de expositie te zien zijn. Juist door die verhalen gaan foto’s spreken. Ze laten de vele gezichten van de oorlog zien. Ad van Liempt was een van de vier mensen die deze foto’s uit vele duizenden foto’s heeft gekozen.
Zondag 8 maart
- 15.30 uur: Finissage / Sprekende beelden, de kracht van het beeld.
Micha Bruinvels vertelt over de keuze van de foto’s bij dit historische fotoproject. Bruinvels was als fotografieprofessional, samen met historicus Ad van Liempt, nauw betrokken bij de keuze van de 50 beelden voor de provincie Utrecht.
De foto’s van Coumou zijn vaak opgebouwd uit lagen - papier, foto’s, tekeningen, klei, stof - die in verschillende vormen zijn gesneden. Ze belicht de compositie aan de achterkant en fotografeert dat beeld met een analoge camera. De foto’s zijn raadselachtig, onwerkelijk en toch reëel. Je ziet landschappen, interieurs, fragmenten van huizen, ramen, deuren, en soms (zelf)portretten. Ze vindt het belangrijk dat je wat meer tijd nodig hebt om een beeld te doorgronden, dat het zich niet meteen prijs geeft.
Een prachtige combinatie met de architectuurfotografie die op dat moment in het paviljoen hangt.
Entree € 5,- | FKE leden gratis
De eerste Salon033 wordt op 30 januari 16.00 uur geopend door niemand minder dan neerlandicus en publicist Lex van de Haterd. Je bent van harte welkom om erbij te zijn!
Toegang opening: gratis.
Een cross-over van fotografen, beeldend kunstenaars en dichters
Lokale en regionale fotografen, beeldend kunstenaars en dichters zullen komend jaar recent werk exposeren. Wat valt er deze keer te beleven? Ellen Kolff en Mattie Goedegebuur tonen een combi van foto’s en gedichten ‘Levensweg’. Beeldend kunstenaars Linda Verkaaik, Anna Skubisz en Hilde Paalvast zijn er met hun werken van metaal, wol en glas; Elisabeth Stanley met een serie schilderijen ’Nature’. Cees Wouda, Patrick Siemons, Wilma Luigjes en Wim Koerts presenteren diverse fotoseries.
De kunstenaars zijn op de volgende data aanwezig voor toelichting op hun werk:
Zaterdag 1 februari • 14.00-15.00 uur Ellen Kolff en Wilma Luigjes • 15.00-16.00 uur Wilma Luigjes en Elizabeth Stanley
Zondag 2 februari • 14.00-15.00 uur Patrick Siemons en Anna Skubisz • 15.00-16.00 uur Elizabeth Stanley en Hilde Paalvast (evt ook Linda Verkaaik)
Zaterdag 8 februari • 14.00-15.00 uur Ellen Kolff en Cees Wouda • 15.00-16.00 uur Wilma Luigjes en Elizabeth Stanley
Zondag 9 februari • 14.00-17.00 uur Slotmiddag met rondleidingen door enkele kunstenaars
Expo stadsdichters
Gilde Stadsdichters Amersfoort viert deze dag met een expositie van stadsgedichten en foto’s van de vijf voormalige stadsdichters (David van den Bosch, Arjen van der Linden, Cees van Weerd, Nynke Geertsma en Eva Vleeskruijer) en de huidige stadsdichter (Jacques de Waart). Er is veel moois te zien.
Wim Koerts fotografeert sinds 1975 en is autodidact. In zijn werk besteedt hij veel aandacht aan licht en lijnenspel. Met zijn serie 'Liefde en Warmte' werd hij in 2017 Bondsmeester bij de Fotobond.
Het afgelopen jaar heeft hij aan de fotoserie ‘9 Maanden’ gewerkt. De expositie '9 Maanden' is onderdeel van Salon033.
Met signeersessies en een doorlopende talkshow met fotografen, uitgevers en vormgevers. Overweeg je zelf een fotoboek uit te geven? Stel al je vragen aan de uitgevers of aan fotografen die je voorgingen.
Toegang: gratis
Opening door Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum.
Siomara van Bochove - Bo Borkus - Elena Aya Bundurakis - Bertrand Cavalier - Rosemary Dekker - Ulla Deventer - Andres Pardo Iannini - Katarina Juricic - Lisa Kruiver - Renée Stravers - Ann Vincent - Jeroen de Wandel - Maroussia Prignot & Valerio Alvarez
Deze fotografen zijn in Nederland of België recent de finish van hun beroepsopleiding met succes gepasseerd. Door familiebanden of werk onderhouden zij vaak intensieve relaties met tal van andere landen. Zij zijn gekozen vanwege het opvallende karakter van hun werk: het concept van waaruit zij werkten, de uitwerking van hun beelden, de gebruikte technieken en hun vakmanschap. De gemeenschappelijke noemer van deze selectie is diversiteit. Zij zijn duidelijk gefascineerd door uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Ook de gebruikte technieken zijn heel divers.
De Belgische deelnemers behoorden tot de .tiff selectie 2018 van het FOMU (Fotomuseum Antwerpen). Zij zijn gekozen omdat de selectiecommissie van het FOMU vond dat zij vanwege hun werk steun verdienen om zich verder te ontwikkelen.
“Ik kijk met mijn ogen, ik zie met mijn ziel.” Willem Wernsen
Op donderdag 16 januari geeft sociaal documentair fotograaf Willem Wernsen een lezing over zijn werk(-wijze) in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.
Het entreegeld van €10,- komt geheel ten goede aan het mogelijk maken van de expositie ‘9 maanden’ van Wim Koerts die van 1 tot en met 9 februari in het Rietveldpaviljoen is te bezichtigen.
"In een tijdperk waar iedereen die al eens met een camera op straat heeft lopen zwaaien, zichzelf tot 'straatfotograaf' uitroept, is de Nederlander Willem Wernsen een welkome uitzondering. Voor Willem is de straat en het sociaal weefsel in de huizen rond die straat al veertig jaar zijn werkterrein en de mens zijn fotografisch studieobject. Willem is al een paar decennia straatfotograaf, lang voor die term gemeengoed werd. Of het nu met zijn tweeogige Rolleiflex is of met zijn Fujifilm X-T2, hij vangt de condition humaine in vierkant zwart-wit zoals weinig anderen. Dat resulteerde al in drie fantastische fotoboeken: de uitverkochte Beautiful People en Timeless en het recente Behind the Great Wall. Daarnaast schreef Willem ook een didactisch Engelstalig E-book 'On Street Photography'. Zijn nieuwste boek ‘101 Tips voor Straatfotografie’ schreef hij samen met Piet Van den Eynde. Dit boek is een hybride boek. Aan de ene kant - letterlijk - bundelt het boek meer dan honderd van Willem’s meest iconische foto’s. Aan de andere kant vinden beginnende en meer gevorderde straatfotografen praktische tips en inzichten die Willem in de voorbije veertig jaar vergaarde." Piet Van den Eynde
2019
-
Zondag 29 december 14.30 uur EYE OPENER - Actieve kunstenaars op leeftijd in de hoofdrol.
Leven toevoegen aan de dagen werkt beter dan dagen toevoegen aan het leven. 033Fotostad denkt dat het waar is, neemt de proef op de som en nodigt stadgenoten op leeftijd uit als actieve hoofdrolspeler. De senior zelf aan zet op zondagmiddag 29 december vanaf 14.30 in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort. Een EYE OPENER.Kedo Ernee (85), Jan Hinfelaar (84) en Atze Haytsma (90) zijn de boegbeelden in dit experiment. Zij hebben hun sporen verdiend op het gebied van de fotografie, beeldende kunst en poëzie, zijn trots op hun werk en elke dag actief in de weer met camera, beitel en woord. Ze willen hun kijk op de wereld en de kunsten graag delen met jonge fotografen. Linda van den Berg, Ellen Kolff en Jacco Oskam namen de handschoen op en gingen de afgelopen weken met hen in gesprek. Met open oog en oor, camera in de aanslag.
Op zondagmiddag 29 december vragen we de duo’s waartoe de ontdekkingsreis heeft geleid. Foto’s en filmbeelden zetten de gesprekken luister bij. U bent van harte welkom. Aanvang 14.30 uur.
Tussen 16 en 17 uur is er een nazit met Jazzduo Smit en de Boer (Eline Smit en Peter de Boer) met een hapje en drankje. -
Zondag 22 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
Rendez Vous (franse chansons) -
Donderdag 19 december 20 uur - Fotografencafé [inloop vanaf 19.30 uur]
-
Zondag 15 december - Lazy Sunday Live Music
13:30 - 15:00 uur
• Muziekimprovisatie op de SoundStone door beeldhouwer Niek Wittebrood, multi instrumentalist Tejo de Heij en de Fruitcompanie uit Alkmaar o.l.v. Jelle Bouwhuis.
• Eigen werk van de Fruit Companie met Jelle Bouwhuis, gitaar en elektronica, Felix Hoogenboom, zang en tekst, Thijs Fatels, percussie en effecten.
15:30 uur
• Sander van der Horn (folkpop/rootsmuziek). -
Vrijdag 13 december (opening om 16.00 uur) t/m zondag 19 januari 2020 - FotoFinish
Internationale expositie met werk van talentvolle fotografen uit de lichting 2018 en 2019 - in samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen.
Opening door Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum.Siomara van Bochove - Bo Borkus - Elena Aya Bundurakis - Bertrand Cavalier - Rosemary Dekker - Ulla Deventer - Andres Pardo Iannini - Katarina Juricic - Lisa Kruiver - Renée Stravers - Ann Vincent - Jeroen de Wandel - Maroussia Prignot & Valerio Alvarez
Deze fotografen zijn in Nederland of België recent de finish van hun beroepsopleiding met succes gepasseerd. Door familiebanden of werk onderhouden zij vaak intensieve relaties met tal van andere landen. Zij zijn gekozen vanwege het opvallende karakter van hun werk: het concept van waaruit zij werkten, de uitwerking van hun beelden, de gebruikte technieken en hun vakmanschap. De gemeenschappelijke noemer van deze selectie is diversiteit. Zij zijn duidelijk gefascineerd door uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Ook de gebruikte technieken zijn heel divers.
De Belgische deelnemers behoorden tot de .tiff selectie 2018 van het FOMU (Fotomuseum Antwerpen). Zij zijn gekozen omdat de selectiecommissie van het FOMU vond dat zij vanwege hun werk steun verdienen om zich verder te ontwikkelen.
-
Donderdag 12 december om 18.30 uur Theatervoorstelling De Stad Speelt VALS
De familie Rietveld nodigt je uit voor een heerlijk drie gangen diner. Improvisatietheater geïnspireerd op de fototentoonstelling in het Rietveldpaviljoen.
UITVERKOCHT! -
Zondag 8 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
WestCoast vertolkt liedjes met zonnige feelgood groove in een acoustic vibe van onder andere Michael MacDonald, The Eagles en Christopher Cross. Line up: Steffen de Wolff (gitaar en zang), Jurrie Zaat (gitaar), Percy Huijer (bas) en George Pelupessy (percussie).
-
De laatste dag dat je de exposities ZoomIn en Wereldbeelden kunt zien. En dat moment laten we niet ongemerkt voorbij gaan! Tussen 15.00 en 16.00 uur vertellen de samenstellers van de exposities en de fotografen over hun werk. Hoe gaat het maken van een expositie eigenlijk in z'n werk? Hoe selecteer je foto's? En waarom maakten de fotografen juist déze foto?
- Peter Putters en de workshopdeelnemers van zes basisscholen over Fotografen-in-de-dop.
- Remko Schotsman over de keuze voor de fotografen van ZoomIn I: Saskia Boelsums, Mattijn Franssen, Gerda Kalmann, Calhoun Smith en Jolanthe Lalkens.
- Tom Meerman en een aantal inzenders over de selectie uit 162 inzendingen voor de tweede fase van ZoomIn en de motivatie bij de keuze.
- Raymond Rutting met toelichting bij foto’s in het overzicht van 20 jaar fotojournalistiek bij ANP, Volkskrant en National Geographic.
- Koen Steenbergen en Hans van Helden tonen filmbeelden over de inrichting van het Rietveldpaviljoen onder de noemer UpGrade.
Een uitgelezen - allerlaatste! - kans om nog eens langs de exposities te lopen. Wethouder Koser Kaya spreekt het slotwoord bij deze bijeenkomst.
Zondag 8 december 15 uur - Finissage exposities Wereldbeelden en ZoomIn I en II -
Dinsdag 3 december om 20.00 uur Entree € 5,-
Lezing Fotokring Eemland met gastspreker Hans Wilschut.Hans Wilschut reist als een urban explorer door het stedelijke landschap en zijn onderzoek brengt hem op plekken die meestal aan het oog zijn onttrokken.
Hans Wilschut was dit jaar te zien in Kunsthal KAdE en Museum Flehite. Hij maakte de foto’s bij de schilderijen van de expositie Maestro van Wittel. -
Zondag 1 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
Tim Kamphuis (singersongwriter/pop) -
Woensdag 27 november om 20.00 uur Theatervoorstelling VOF De Kunst, ‘De Tranen van Amelie’, geïnspireerd op de tentoonstelling Wereldbeelden.
Een mix van theater, muziek en verhalen in het Rietveldpaviljoen.
Raymond Rutting is al 35 jaar fotojournalist (Volkskrant, National Geographic, ANP) en was getuige van wereldgebeurtenissen als de tsunami in Sri Lanka en de val van het Roemeens communisme. Samen met o.a. Nol Havens (VOF De Kunst) maakte hij een aangrijpende theatervoorstelling over zijn carrière en over het leven.De voorstelling voert onder andere langs de bossen op de Veluwe, de opgedroogde meren in Afrika en het blauwe Antarctica. Er vinden ontmoetingen plaats met presidenten (wat deed Rutting in het washok van Tony Blair?), maar ook met ‘gewone mensen’ met bijzondere verhalen. De beelden uit het oeuvre van Rutting worden nog intenser door de muziek van Nol Havens, Johan Hendrikse en Eric van der Westen. Aan de hand van nieuws-, portret- en reisfoto’s die worden gecombineerd met persoonlijke verhalen wordt teruggeblikt op het verleden en vooruitgekeken naar de toekomst. De makers willen de kijker met De tranen van Amelie ontroeren, verrassen en verbazen.
Kaarten à €15,- zijn verkrijgbaar via Theater De Lieve Vrouw.
De expositie ‘Wereldbeelden’ (van 8 november tot 8 december in het Rietveldpaviljoen) wordt door Amersfoort Fotostad in samenwerking met o.a. Theater De Lieve Vrouw georganiseerd.
In het theatercafé van De Lieve Vrouw zijn ook vier beelden uit de expositie te bezichtigen. -
Zondag 24 november 16 uur - Lazy Sunday Live Music
Hannie Donker (folk en soul) -
Zondag 17 november 15.00 uur een nieuwe editie van Sluitertijd
Een beeldend kunstenaar, een pianist en een kunstschilder zijn gekoppeld aan een fotograaf en starten een creatief project.We zien en horen alles over de ontstane chemie tijdens de samenwerking. Een inspirerende middag met goede gesprekken, muziek en een glaasje op een prachtige locatie.
Fotografe Aylin van den Houten werkte samen met pianist Michiel Buursen: zij bemachtigden de sleutel van een bijzondere plek.
Fotograaf Bert van den Broek en kunstschilder Renso Tamse delen een favoriet onderwerp: Wildlife.
Fotografe Nancy Bos-Hoving en beeld kunstenaar Mathieu Klomp gingen aan de slag met 2 containerzakken gevuld met plastic uit de Spaanse landbouw.Exposerend Volkskrantfotograaf Raymond Rutting is op bezoek in de Sluitertijd huiskamer en gaat in gesprek met beeldhouwer Hannah Blom. Ron Jagers, kunstenaar en performer, is op 17 november de gespreksleider.
-
Donderdag 14 november 16.00 uur opening foto-expositie ZoomIn II
Fotografen reageren op foto’s van fotografen Saskia Boelsums, Cas Oorthuys, Gerda Kalmann, Mattijn Franssen, Calhoun Smith of Jolanthe Lalkens die die nu exposeren als ZoomIn I.
Gastcurator Tom Meerman stelde de selectie samen.
ZoomIn I & ZoomIn II zijn tot 8 december te bezichtigen. -
Zondag 10 november van 13.00 tot 16.30 uur lancering boek ‘Amersfoort in columns’ van voormalig stadsdichter Nynke Geertsma.
-
Vrijdag 8 november (opening om 16.00 uur) tot zondag 8 december
Overzichtsexpositie Wereldbeelden van Volkskrantfotograaf Raymond Rutting.
Amersfoortse kunstenaars Hannah Blom, Niek Wittebrood, Linda Verkaaik (Galerie De Ploegh), Carolien Magnus, Suzanne Kompaan, Leonore Dorigo (Galerie Absoluut) en Evelien Spoelder, Lia Kok, Susan Koopman en Hans van Berkel exposeren passende objecten van divers materiaal bij de foto’s van Rutting. Het boek Wereldbeelden is in het paviljoen te koop tijdens de tentoonstelling. -
Tot 8 december is op de bovenverdieping de foto-expositie ZoomIn I te zien met werk van Saskia Boelsums, Cas Oorthuys, Gerda Kalmann, Mattijn Franssen, Calhoun Smith en Jolanthe Lalkens.
Fotografen zijn uitgenodigd om op hun werk te reageren. Gastcurator Tom Meerman stelt een selectie samen voor ZoomIn II; vanaf donderdag 14 november (opening om 16 uur) te zien. -
Elke zondagmiddag tussen 12 en 17 uur is het Lazy Sunday
Een exposerende fotograaf is in het paviljoen aanwezig en gaat met bezoekers in gesprek. De week wordt vanaf 16.00 uur afgesloten met live muziek.